USB-kábelből készült lábbeli

Zokniból és USB-kábelből készít cipőket egy dizájner

Tega Akinola a karantén idején kezdett el hibás USB-kábelelből és zoknikból cipőket és táskákat készíteni.

Úgy tűnik, vannak emberek, akikre a karantén jó hatott, Tega Akinolára biztos. A 22 éves brit tervező 2020 elején, aki akkor még sportpszichológus hallgató volt, visszaköltözött szüleihez a közép-angliai Midlandsbe, hogy ott töltse a karantént.

Amikor kitakarította a hálószobáját, egy zacskó elszakadt USB-kábelre bukkant. Mielőtt kidobta volna őket, megakadt a szeme rajtuk.

„A magassarkúkon lévő csatra emlékeztetett. Vettem egy tűsarkút, és felragasztottam rá a kábeleket”

– idézi Akinolát a Vogue, aki a végeredményt közzétette Instagramján.

Ez volt a harmadik újrahasznosított projektje, amit megmutatott követőinek. Az első egy hegyes orrú cipő volt, amelyet Nike zoknidarabkák borítottak, a második egy gyapjú zoknikból újrahasznosított mini táska volt.

„Láttam azt a tendenciát, hogy az emberek Nike zoknit használnak különböző dolgok készítésére, de általában ruháról vagy más dolgokról volt szó. De cipőt vagy magassarkút még soha nem láttam. Eleinte csak vágtam és felragasztottam a dolgokat, ami inkább koncepcionális volt, mint funkcionális”

– fogalmazott Akinola.

Akinola karantén hobbijából azóta üzletet csinált. Személyes stílusához hasonlóan az utcai viselet is kissé sportos, és kifejezetten Z generációs.

Nem telt bele sok idő, érdeklődni kezdtek a darabok iránt.

„Miután megcsináltam az első kábelből készített magassarkút, nagyon sokan kapcsolatba léptek velem. Először azon gondolkodtam, hogy „hogyan fogom megcsinálni”, mert akkoriban szó szerint csak felragasztottam a kábeleket. De aztán az APOC divat- és művészeti piac és felajánlota, hogy szívesen mentorálna.”

Akinola ctűsarkúihoz hibás kábeleket használ, amelyeket elektromos hulladékot kezelő, online használt piacokról szerez be.

Bár csak most csapott bele az értékesítésbe, Akinola gyerekkora óta kedvtelésből készít hasonló dolgokat.

„Anyukám varrónő, apám pedig grafikai tervezéssel foglalkozott, így kreatív környezetben nevelkedtem. Fiatal korom óta felszabdaltam és felújítottam a régi ruhákat.”

Nyitókép: Instagram / tegaakinola