A James Webb olyan galaxisokra bukkant, amelyeknek nem kellene létezniük

A James Webb infraképe az univerzumról

A James Webb űrteleszkóp folyamatosan olyan galaxisokat talál, amelyeknek nem kellene létezniük.

A NASA áttörést jelentő teleszkópja által eddig látott legkorábbi és legmasszívabb galaxisok közül hat nagyobbnak és érettebbnek tűnik, mint amilyennek lennie kellene, tekintve, hogy hol helyezkednek el az univerzumban − figyelmeztettek kutatók az Independent cikkében.

A tudósok arról számoltak be, hogy annak ellenére, hogy a galaxisok az univerzum legelejéről származnak, olyan érettek, mint a mi Tejútrendszerünk. Most egy új tanulmány megerősítette ezeket az eredményeket, és „stresszteszteléssel" vizsgálja a galaxisokat, hogy jobban megértsük, hogyan alakultak ki.

Ha a tudósok nem hibáztak, akkor lehet, hogy alapvető információhiányunk van az univerzumról.

Új elméletre lesz szükségünk a galaxisképződéssel kapcsolatban, vagy a kozmológia módosítására. Az egyik legszélsőségesebb lehetőség az, hogy az univerzum röviddel az ősrobbanás után gyorsabban tágult, mint ahogy azt mi megjósoljuk, ami új erőket és részecskéket igényelhet

− mondta Mike Boylan-Kolchin, az austini University.of Texas munkatársa, a szokatlan galaxisokat vizsgáló új tanulmány szerzője.

As NASA's Webb telescope scours the universe to find light from the first stars and galaxies, it is also capturing the universe like ...

NASA's James Webb Space Telescope: Stunning new images captured of the universe | 60 Minutes

Boylan-Kolchin professzor tanulmánya eredetileg a Nature Astronomy című folyóiratban jelent meg. A benne található adatok arra utalnak, hogy valami baj lehet a sötét energia és hideg sötét anyag paradigmával, vagy ΛCDM-mel, amely évtizedek óta vezérli a kozmológiát.

A galaxisok általában gázuk mintegy 10 százalékát alakítják át csillagokká. Az újonnan felfedezett galaxisoknak azonban szinte a teljes gázmennyiséget csillagokká kellene átalakítaniuk.

További kutatásokkal még az is kiderülhet, hogy a megfigyelések tévesek: a galaxisok középpontjában lévő szupermasszív fekete lyukak felmelegítik a galaxisokat, így azok nagyobb tömegűnek tűnnek, mint amekkorák valójában, vagy a vártnál későbbi korból származnak, de a képalkotási problémák miatt régebbinek tűnnek.

Ha azonban az adatok valósak, akkor a csillagászoknak talán meg kell változtatniuk a kozmoszról és a galaxisok növekedéséről alkotott elképzeléseiket, hogy a szokatlanul nagy és érett galaxisok figyelembevételéhez igazítsák modelljüket.

Nyitókép: NASA, ESA, CSA, and STScI