Ha gyakran végzed ezt a cselekvést, akkor magas a kristályos IQ-d

Egy lány kék szeme közelről

A kristályos intelligencia elsősorban a jobb nyelvi és gondolkodási képességekben nyilvánul meg. Ez általában az életkorral jár együtt, illetve a tapasztalatok útján emelkedik. Van azonban egy gyakori cselekvés, mellyel, ha sokat végzed, magasabb lehet az ilyen típusú IQ-d.

Míg a kristályos típust az élettapasztalatok növelik, addig a folyékony intelligencia az agy gondolkodási sebességére utal. Olyan ez, mint egy autó motorjának a nyers teljesítménye. Tudjuk azt, hogy 60 éves vagy annál idősebb embereknél némileg lassulni kezd a gondolkodási sebesség, valamint az emlékek felidézése is — írja Psy.Blog.

Egy kutatás arra volt kíváncsi, hogy viselkedésünk és szokásaink hogyan korrelálhatnak a kognitív eredményekkel idősebb korban. Ehhez összesen 228 idős ember napi aktivitását mérték. Mint kiderült, az emberek hosszabb időt töltenek üléssel, mint azt elsőre gondolnák.

A legtöbben kettő vagy maximum három óra ülést említenek maximum értékként, holott a valóság sokkal inkább hat és hét órás mennyiségben csúcsosodott ki. A kognitív tesztek kimutatták, hogy azok az emberek, akik többet ültek, általában jobban teljesítettek a tudáspróbákon és az olvasási teszteken.

Egy videós ismertető arról, mi a különbség a két intelligenciatípus között:

www.youtube.com

Fluid vs. Crystallized Intelligence

Mindez arra utal, hogy akik átlagosan többet ülnek egy nap, valószínűleg magasabb kristályos intelligenciával rendelkeznek, mint mások. Ezzel ellentétben azok, akik több időt töltenek mozgásban egy nap, állandóan növelik a folyékony IQ-szintjüket.

„Az egészség és a wellness területén belül nagy a nyomás, hogy az ülés mindig rosszat tesz a szervezetnek, hogy a kanapén ülni nem jó, és bár korábbi vizsgálataink azt mutatták, hogy azok agya, akik több időt töltenek ülve, gyorsabban öregszik, úgy tűnik, hogy kognitív szinten az ülőidőnek is lehet jelentősége"

— mondta Dr. Agnieszka Burzynska, a tanulmány első számú szerzője.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy az átlagos ülőidőt kényszerszerűen növelni kell, hiszen a testmozgás ugyanolyan fontos. A kutatók csupán arra próbáltak rávilágítani, hogy a sportolás mellett célszerű lehet olvasással, játékkal vagy bármilyen fejlesztőtevékenységgel kitölteni az üléssel töltött pihenést.

Nyitókép: Unsplash/Amanda Dalbjörn