Ilyen vonzó jelekkel jár a magas IQ-szint

Egy szőke hajú lány könyvet olvas a természetben

Természetesen külső alapján nehéz megítélni egy ember tényleges intelligenciáját, azonban tudományos megfigyelések megpróbálták. A kutatók két fizikai tulajdonságot neveztek meg, melyeket kifejezetten a magas IQ-jelének tekintenek.

A Psy.Blog cikkében kifejtett tanulmány szerint a vonzó emberek gyakran intelligensebbek is az átlagnál. Ezzel az állítással a glória-hatás elméletét erősítik, vagyis, hogy aki egyik területen kiemelkedő, az a külső szemlélők szerint valószínűleg egy másikon is mérvadóan jól teljesít.

A vonzó emberek IQ-ja akár 14 százalékkal is magasabb lehet, mint a kevésbé vonzóké.

Ezt egy kutatás során is megerősítették, mégpedig 17 419 brit gyermek adatainak elemzésével. A fejlődéseket és a változásokat a szakértők 1958 óta követték nyomon. Végeredményként megállapították, hogy a helyes fiúgyermekek 13,6 IQ-ponttal többel rendelkeznek a másik végletnél, szép lányok esetében pedig ugyanezen a mérésen 11,4 pontos eltérést mutattak.

Az emberek öntudatlanul azt feltételezik, hogy a szebb emberek intelligensebbek. A glória-hatás egyébként a hollywoodi filmsztárokon is megfigyelhető, ugyanis a jó megjelenésű hírességekről az emberek akaratlanul is azt feltételezik, hogy okosak, barátságosak, illetve jó ítélőképességük van.

Fotó: Unsplash/Windows

A kutatás szerzői arra figyelmeztetik az olvasókat, hogy az eredmények ne az előítéletek fegyverei legyenek:

„Az az állításunk, hogy a szép emberek intelligensebbek, tisztán tudományos. Ez nem recept arra, hogy hogyan ítéljünk meg másokat."

A másik magasabb IQ-val járó tulajdonság az a magasság. Ennek az alapja, hogy az ezzel összefüggő gének az intelligenciával is korrelálnak. A következtetés 6815 ember DNS-ének vizsgálatából származik.

Természetesen a mérések ellenére vannak magas emberek, akik kevesebb pontszámot érnek el az átlagnál, illetve alacsonyoknak is lehet kimagasló az intelligenciája.

Nyitókép: Unsplash/Ben White