Első magyar világpremierként mutatkozik be egy testépítő nő története a Sundance-en

A Szelíd című film plakátja
Fotó: Nemzeti Filmintézet
Csonka Eszter testépítő-világbajnok főszereplésével forgatott mozifilmet Csuja László és Nemes Anna magyar-német koprodukcióban, mely a Sundance Filmfesztiválon debütál.

A Karlovy Vary-ban díjazott Virágvölgy rendezője, Csuja László és a Magyar Képzőművészeti Egyetem festőművész doktorandusza, Nemes Anna közös rendezése, a Szelíd főhősét Csonka Eszter világbajnok és többszörös magyar bajnok testépítő alakítja. A rendezőpáros célja egy különleges élethelyzet bemutatásával együtt az is, hogy a néző testi tapasztalatokon keresztül jusson el a főhős érzelmeihez.

Edina női testépítő, aki együtt él edzőjével, Ádámmal. Hogy megnyerjék a világbajnokságot, Edinának komoly áldozatot kell hoznia. Eközben különös kapcsolatba kerül egy titokzatos férfival. A találkozás mindent megváltoztat, amiben a nő addig hitt.

A főszereplő Csonka Eszter és a párját alakító Turós György testépítés-fitnesz edző is először szerepel filmben.

A Szelíd operatőre Nagy Zágon (Kilenc hónap háború), látványtervezője Nyitrai Anna, a dramaturg Jakab Juli, a vágó Csabai Attila volt.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült „test-melodráma" világpremierje az amerikai Sundance Filmfesztivál versenyprogramjában lesz január végén. A Szelíd az első magyar játékfilm, amely versenybe kerül a fesztiválon.

Csuja László 2012-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, első mozifilmje, az Inkubátor Programban készült Virágvölgy világszerte nagy siker volt a filmfesztiválokon, Karlovy Vary-ban elnyerte a zsűri különdíját.

Nemes Anna 2014-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, 2016 óta a Várfok Galéria állandó művészkörének tagja, jelenleg a Magyar Képzőművészeti Egyetem doktorandusza. Szép szörny című esszé-dokumentumfilmjét számos nemzetközi workshopon díjazták.

A Szelíd február 10-én debütál a hazai mozikban.

Nyitókép: Nemzeti Filmintézet