Sarah Jessica Parker a Szex és New York 25. évfordulós kiállításán New Yorkban 2023. június 08-án

Elárverezik Sarah Jessica Parker ikonikus ruháját

A divat szerelmeseinek hamarosan lehetőségük nyílik arra, hogy licitálhassanak a színész a 2014-es Met-gálán viselt Oscar de la Renta ruhájára.

A fekete-fehér, földig érő ruhát szeptember 29-ig, péntekig árverésre bocsátják az Encore luxus divatmárka viszonteladói oldalán. A Sarah Jessica Parker számára egyedi megrendelésre, 224 órán át készült ruha felső része egy fekete, V-kivágású bársonymellény, alul sziromszerű fazonnal, míg alsó része egy elefántcsont színű szoknyából áll, melyet Oscar de la Renta a saját kézjegyével látott el. Utóbbi a szoknya rész hátsó, fekete rácsozású mintája alatt látható.

„Amikor Sarah Jessica eljött az irodába az első tervezési megbeszélésünkre, egy mappát tele referenciákkal, amit meg akart osztani Oscarral. Ez egy igazán különleges együttműködés volt. Nekem pedig, aki soha nem jártam tervezőiskolába, ez volt a legnagyobb divatlecke, amit kaphattam volna –Oscar irodájának padlóján”

– mondta Fernando Garcia társ-kreatív igazgató egy nyilatkozatban.

Sarah Jessica Parker a 2014-es MET-g\u00e1l\u00e1n New Yorkban

Fotó: Jamie McCarthy/FilmMagic

A ruha kilenc évvel később visszakerült a műterembe, ahol készült, hogy eredeti állapotába visszaállítsák. Az estélyi kikiáltási ára 7500 dollár (majdnem 3 millió forint), az eladásából származó bevétel harminc százalékát a New York-i Közkönyvtár javára fordítják.

Sarah Jessica Parker 2014-ben a Vanity Fairnek adott interjújában mesélt a ruha tervezési folyamatáról.

„Azt mondtam de la Renta úrnak, hogy kérem, hadd használjak skarlátvörös hímzőfonalat, és dobja rá a nevét a ruha hátára. Az én ötletem volt. Ő soha az életben nem engedte volna meg, túlságosan szerény.

A 2014-es Met-gála témája a legendás tervező, Charles James tiszteletére készült, a dress code White Tie and Decorations volt, a férfiaknak fehér csokornyakkendőt, a nőknek estélyi ruhát kellett viselniük. Parker Bradley Cooperrel és de la Rentával együtt társelnökként vett részt az éves divatrendezvényen.

A színész fekete-fehér ruhája egyike volt az utolsó terveknek, amelyeket de la Renta a vörös szőnyegen mutatott be, mielőtt 2014 októberében, öt hónappal a Met-gála után elhunyt.

Sarah Jessica Parker a 2014-es MET-g\u00e1l\u00e1n New Yorkban

Fotó: Karwai Tang/FilmMagic

Parker évek óta a Met-gála vörös szőnyegének egyik állandó szereplője, amelyet minden májusban a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumban tartanak. A színész szerint az év legnagyobb divatestjére való felkészülés igencsak munkaigényes.

„Mindig csak a témára és a hatásra gondolok. Akárhányszor elmegyek a Metre, nem értem, hogy mindenki más hogyan nem hét-tíz hónapot dolgozik rajta. Például hogyan nem érkezik meg kimerülten a részletekbe menően, hogy jól sikerüljön. Olyan könnyű lenne találni egy gyönyörű ruhát, amit aznap este viselhetnénk. Mintha az nagy megkönnyebbülés lenne, és mintha nyaralni mennénk. De nem ez a feladat, a feladat a téma”

– nyilatkozta a Vogue-nak 2022 áprilisában.