Egy modell a Dior bemutatóján a gízai piramisok előtt

Dior divatbemutató a gízai nagy piramis lábánál — így zajlott az év eseménye​

A Dior egyik legújabb kollekcióját egy különleges helyszínen, Egyiptomban, a gízai nagy piramis mellett lehetett először látni. A nézők egy látványos fényshow-nak is szemtanúi lehettek, melyet a monumentális építményekre vetítettek.


Kim Jones-nak, a Dior férfi részlegének vezetőjének és divattervezőjének köszönhető, hogy ilyen körülmények között rántották le a leplet a legújabb luxusdarabokról. A 2023-as őszi-téli kollekció bemutatóját a világ hét csodájának egyikénél, a gízai nagy piramis lábánál tartották, a különleges ókori háttér pedig autentikus díszletként járult hozzá az összeállított szettek egészéhez.

Jones legújabb mesterműveinek megtervezéséhez a csillagokból gyűjtött inspirációt. Elmondása szerint már régóta rajong az ősi egyiptomi kultúra és hitvilág sajátosságaiért, így kellő szakértelemmel tudta megeleveníteni az apró utalásokat a munkájában.

Az Artnet News cikkében így idézték a szavait:

„Az ókori Egyiptom iránti érdeklődésem a csillagokról és az égről szól. Ez az ókori világ iránti rajongás és a párhuzamok azzal, amit ma nézünk. Ebben az értelemben kapcsolódik Christian Diorhoz, valamint a szimbólumok és babonák iránti rajongása révén, amelyek visszatérnek az egész életében és munkásságában".

A kollekció témaköre magába foglalja a futurisztikus sivatagi vonásokat, valamint a helyi kultúra apró jellemzőit is. Annak érdekében, hogy bevonják az ott lakókat a munkálatokba és a tervezési folyamatokba, felkérték őket, hogy kézműves takarók és sálak, valamint papiruszból szőtt hátizsákok biztosításával járuljanak hozzá a modellek megjelenéséhez.

Ezáltal a kulturális sajátosságok összeolvadhattak a színpadon, valamint utaltak arra, hogy az egyiptomi hagyományok miként hatják át a párizsi divatéletet. Maguk a piramisok folyamatosan változó elemként voltak jelen a háttérben, hiszen különböző fényjátékokkal világították meg őket a show ideje alatt.

Nyitókép: Getty