Egy, a Dior 2025-ös Cruise kollekciójának skóciai divatbemutatóján felvonuló modell

Ikonikus mintákkal tiszteleg Skócia előtt új kollekciójában a Dior

A francia divatház egy perthshire-i kastélyban tartott kifutó show-ján mutatta be skótkockás mintákkal és bogáncsos motívumokkal díszített, 2025-ös kollekcióját.

Hírességek, köztük Jennifer Lawrence és Anya Taylor-Joy hollywoodi színészek gyűltek össze a Skócia középső részén található Drummond Castle festői kertjében a Dior hétfőn tartott divatbemutatójára, ahol Maria Grazia Chiuri tervezőnő a női ruhakollekció skótszoknyasorozatát punkos vonalakkal vegyítette.

A modellek aszimmetrikus, skótkockás ruhákat, kivágott és övvel díszített kabátok, rövidnadrágokat és fűzőket, valamint fodros kötött, valamint csipke- és bársonyruhákat viseltek a kifutón.

Egyes darabokat rojtok, hímzett tövismotívumok vagy Skócia térképe, másokat Christian Dior alapító tervező 1955-ös, a skóciai Gleneagles Hotelben tartott divatbemutatójának képei díszítettek.

Chiuri egy I. Mária skót királynőről (Stuart Mária) és hímzéséiről szóló könyvet idézett inspirációként.

A fehér fűző alá bújtatott fehér ingre különböző szavakat – „vad”, „hisztérikus”, „érzelmes” és „főnöki” – hímeztek vörös színnel. Chiuri, aki gyakran dolgozik női kollégákkal a bemutatókon, a Le Kilt márka skót tervezőjével, Samantha McCoach-csal állt össze néhány kreáció megalkotása erejéig.

A megjelenéseket vaskos fekete csizmákkal, hosszú fekete kesztyűkkel és gyöngyökkel díszített nyakpánttal egészítették ki.

„Skócia fontos referencia a divatvilágban, és én másképp akartam értelmezni. Az én generációm számára annyira a punkkal társul, de van egy másik útja is ennek, mégpedig a textileken keresztül”

– nyilatkozta Chiuri a Vogue-nak a bemutató előtt.

Az úgynevezett cruise vagy resort kollekciókat – amelyeket a stylistok a kétszer évente megjelenő szezonális kollekciók mellett készítenek – gyakran különböző városokban vagy országokban tartják.

(Reuters)

Nyitókép: dior/Instagram