Gyorsétel fatálon

6 gyorséttermi étel, amit az alkalmazottak szerint soha nem szabadna megrendelned

A gyorséttermek világa tele van meglepetésekkel és nem mindig jó értelemben. Bár egyre több helyen hirdetik az egészségesebb vagy kézműves opciókat, a valóság gyakran más, mint amit a reklámok sugallnak. Volt dolgozók elárulták, mit jobb elkerülni a menüről.


​Cseles ételek

Az elmúlt tíz évben a gyorséttermek igyekeztek egészségtudatosabb kínálattal előállni. Egyre több saláta került az étlapra, és a gyerekmenük mellé a sült krumpli helyett alma szeletek vagy joghurt is alternatívává vált. Manapság már egyes ételeket kézműves termékként hirdetnek, ám érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket a marketingfogásokat.

„Lehet, hogy csak egy-két extra feltét kerül a burgerre vagy szendvicsre, amit kézművesként árulnak, de ezek semmivel sem jobb minőségűek, mint amit évek óta eszünk”

– mondja Tricia, aki két népszerű gyorsétteremben is dolgozott főiskolai évei alatt.

A dolgozók valószínűleg inkább azt javasolnák, hogy próbálj ki egy új ételt, amit most vezettek be.

Olvasd el ezt is! Nem az egészségtelenségük miatt kerüljük el főleg a gyorséttermeket

Óriás adagok

Bár az úgynevezett óriás adag csábító ajánlatnak tűnik, hiszen több ételt kapun kevesebb pénzért, ez még nem jelenti azt, hogy a legnagyobb menüt kell választanunk. A McDonald’s egy korábbi dolgozója saját tapasztalata alapján figyelmeztet:

„Amikor egy ideig gyorsétteremben dolgoztam, rájöttem, hogy senkinek sincs szüksége ennyi sült ételre. Tényleg vonzó, hogy többet kapsz olcsóbban, de ha mindet megeszed, utána pokolian fogod érezni magad”

Tonhalsaláta

Érdemes kerülni a tonhalsalátát vagy bármilyen hasonló, előre elkészített ételt.

„Az egyik étteremben, ahol dolgoztam, hetente egyszer csinálták meg a tonhalkrémet”

– mondta el egy dolgozó gyorsétteremben szerzett élményeiről.

Kerüljük a halas szendvicset

Gyors\u00e9tterem egy aut\u00f3p\u00e1lya mellett sz\u00ednes neonokkal

Illusztráció

Fotó: Unsplash

Elsőre egészséges választásnak tűnhet a hal vagy a tenger gyümölcsei, de nem a gyorséttermekben.

„Sokan nem figyelnek oda, de a Filet-O-Fish az egyik legegészségtelenebb ételünk”

– mondja Charity, aki Észak-Karolinában dolgozik egy gyorsétteremben.

Michael, aki több láncnál is megfordult, szintén figyelmeztet:

„Soha ne rendelj tengeri ételt gyorsétteremben. Nem friss, és jó eséllyel már régóta ott áll”

A legjobb, ha olyasmit választunk, amit sokan rendelnek és amit a dolgozók is szívesen ennének.

Ne kérjünk friss sült krumplit

A megkérdezett gyorséttermi dolgozók mind a szemüket forgatták, amikor arról beszéltek, hogy egyes vendégek ragaszkodnak a friss sült krumplihoz.

„Amikor valaki friss krumplit kér, általában utána panaszkodik, hogy sokáig kellett várnia rá. Ráadásul attól függően, mennyire van sok dolgunk, lehet, hogy nem is készítünk külön adagot, így végül ugyanazt a krumplit kapja a vendég, mint bárki más”

– vall őszintén Stephanie, aki egy ohiói Burger Kingben dolgozott.

Figyelmedbe ajánljuk! 10 keserű étel, amely forradalmasíthatja a bélrendszer egészségét

​A csirkefalatokat érdemes frissen kérni

„Ha csirkefalatot rendelsz, mindenképpen kérd frissen, máskülönben nagy eséllyel egy ideje már a melegítő edényben pihenő adagot kapod. Igaz, van egy időzítő, ami elvileg figyelmeztet, mikor kellene cserélni a tálalásra szánt ételt, de a valóságban tízből kilenc alkalommal, amikor az idő lejár, a dolgozók egyszerűen újraindítják az órát, ahelyett hogy friss adagot készítenének. Ez így megy egészen addig, amíg az egész adag el nem fogy”

– írja Ritch88 a Redditen.

(Reider's Digest)

Borítókép: Unsplash