Fiatal nő aranykollagén szemtapasszal

Ezért van helye az aranynak a bőrápolási rutinunkban

Egy trend ritkán állja ki az idő próbáját a divat és a szépség világában évszázadokon keresztül, az aranynak mégis sikerült. Az arany több, mint egy időtlen nemesfém, befolyásos gyökerekkel rendelkezik a királyi családokban, a politikában és az ősi kultúrákban szerte a világon és a szépségiparban is.

Napjainkban az arany berobbant a bőrápolás színterére szérumok, olajok, szemmaszkok és más termékek formájában. De vajon biztonságos vagy hatékony-e az arany a bőrápolásban?

Az arany hatékony összetevő lehet, amely a legtöbbek számára biztonságos és nem irritáló. Az aranyat évtizedek óta használják gyulladáscsökkentő, antioxidáns és öregedésgátló összetevőként. Mutatjuk, hogyan lehet ez a nemesfém a bőrápolásban olyan jótékony összetevő, amelytől az arcunk ragyogó lesz.

Az arany főbb előnyei: csökkenti a gyulladást, minimalizálja a finom vonalak és ráncok megjelenését, és védi a bőrt a szabad gyökök okozta károsodástól.

Kinek érdemes használnia: az arany használata a bőrápolásban általában biztonságos, de az érzékeny bőrűek vagy az aranyhoz hasonló fémekre allergiásoknak óvatosan kell eljárniuk. Náluk kiütések, gyulladás és viszkető bőr jelentkezhet, ezért érdemes a bőr egy kis területén tesztelni az aranytermékeket először.

Milyen gyakran használjuk: az arany számos bőrápoló termékben megtalálható, amelyek mindegyike más-más használatot követel meg. Emiatt a legjobb gyakorlatként a márka utasításait kell követnie. Bár a termék egy antioxidáns, amely az irritált bőr megnyugtatására szolgál, a túlzott használatnak nem kívánt hatásai lehetnek, például terméktúlterhelést, amikor a termék a bőr felszínén ül, nem fejti ki hatását, és még a pórusokat is eltömíti.

Mivel kombináljuk: az arany nanorészecskékről úgy gondolják, hogy potenciálisan segíthetnek más összetevőknek mélyebben behatolni a bőrbe, fokozva a termék hatását. Az antioxidánsokat és a peptideket nagyon biztonságos (sőt, előnyös) lehet az arannyal együtt használni, tekintve, hogy ezek kezdetben nagyszerű összetevők. Az antioxidánsok rendkívül fontosak, ez a fő módja a szabad gyökök okozta károsodások kezelésének, megelőzésének, sőt néha még a korrekciónak is.

Ne használjuk együtt: a bőrgyógyászok azt javasolják, hogy hagyjuk ki az aranyat, ha retinolt használunk ugyanabban a rutinban. Esténként váltogassuk a retinol és az arany használatát, hogy elkerüljük az esetleges irritációt. Mivel az AHA-knak hámlasztó hatásuk van, nem biztos, hogy egy AHA-terméket ugyanabban a rutinban érdemes kombinálni az aranytermékkel, mivel ezek önmagukban is potenciálisan irritálóak.

Mi az arany?

Az arany egy kémiai elem és nemesfém, amely két fő közegben jelenhet meg a bőrápolási termékekben: kolloid aranyként és tiszta 24 karátos aranyporként.

A kolloid arany, más néven nanogold vagy arany nanorészecskék rendkívül stabilnak számítanak, és kis méretük és nagy felületük, alakjuk és kristályosságuk miatt könnyen bejuthatnak a célsejtbe - olvasható a Journal of Pharmaceutics 2018-as tanulmányában.

Lényegében az arany nanorészecskék növelhetik az arany előnyeinek hatékonyságát, mivel mélyebben tudnak behatolni a bőrbe. Fontos megjegyezni, hogy még mindig nincs elég adat ahhoz, hogy biztosan tudjuk, hogy az arany nanorészecskék teljesen hatékonyak-e, de néhány bőrgyógyász továbbra is optimista a lehetséges előnyeiket illetően.

Bár a bőrápolásban használt arannyal kapcsolatos klinikai tanulmányok meglehetősen korlátozottak, még mindig van néhány ígéretes adat az arany bőrre gyakorolt előnyeiről.

Más bőrápolási összetevők felerősítése: az arany egyik lehetséges előnye, hogy segíthet más bőrápolási összetevőknek nagyobb hatékonyságot elérni, és hordozóként segítheti más hatóanyagok behatolását.

Anti-aging hatások és öregedés elleni védelem: a már említett Journal of Pharmaceutics tanulmány szerint a nano-aranyat használó szépségápolás elősegítheti a bőr feszességét és rugalmasságát, és segíthet késleltetni a bőr öregedési folyamatát. Emellett Rodney szerint az arany tulajdonságai segíthetnek megvédeni a bőrt a környezeti szennyeződésektől és a krónikus napkárosodástól, amelyek mindkettő pusztítást végezhetnek a bőrön és felgyorsíthatják az öregedés megjelenését.

Gyógyító tulajdonságok: A Molecules nevű folyóirat 2021-es tanulmánya szerint az arany nanorészecskék felgyorsíthatják a sebgyógyulási mechanizmusokat, például antioxidáns hatáson keresztül. Egy másik tanulmány szerint az arany nanorészecskék fokozzák a vérkeringést és antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkeznek.

Lehetséges mellékhatások

Míg az arany egyes bőrgyógyászok számára ígéretes összetevő, mások a bőrápolásban használt fémre vonatkozó korlátozott adatok és tanulmányok miatt haboznak ezt állítani, mivel nincsenek Élelmiszer- és Gyógyszerügyi hivatal (FDA) -irányelvek az arannyal kapcsolatban a bőrápolásban, és nincsenek FDA által jóváhagyott javallatok az aranyra a bőrgyógyászatban.

Mint sok más bőrápoló összetevő, az arany is irritáló lehet egyesek számára. Ha ismert allergiánk van az aranyra vagy erre gyanakszunk, kiütéseket tapasztalunk a bőrünkön, amikor kedvenc aranydarabjainkat viseljük, akkor talán érdemes kihagynunk ezt a trendet. Mindenképpen teszteljünk le minden új terméket egy kis bőrfelületen, és néhány napig figyeljük, hogy a bőrünkön nem jelentkeznek-e irritációra utaló jelek, ami akár 72 órát is igénybe vehet.

Nyitókép: Shutterstock / Subbotina Anna