Női vendég haját vágja a fodrász

Ilyen gyakran érdemes hajat vágatni a típus és hossz alapján

Köztudott, hogy a rendszeres hajvágás fontos az egészséges tincsek megőrzéséhez, mivel megszabadít a töredezett hajvégektől. De milyen gyakran kellene fodrászhoz járnunk? Ez több tényezőtől is függ, melyet alább összeszedtünk.

Az általános javaslat szerint hat-nyolc hetente érdemes vágatni a hajunkból, de ez a szám a hajtípustól, a textúrától és a haj hosszától függően változhat (pl. mennyire sérült a haj, milyen gyorsan nő, milyen a jelenlegi kinézete stb.).

A hajvágás gyakorisága egyéni tényezőktől, stíluspreferenciáktól és az általános hajcéloktól függően is változhat. Akár hosszú, egyenes tincsekkel, akár festett pixie-vel rendelkezünk, az, hogy milyen gyakran vágjuk le a hajvégeket, egyénenként eltérő lehet. Az átlagos időbeosztás hajhossz, textúra és állapot szerint mutatja meg, milyen gyakran érdemes egy kicsit hajat vágatnunk.

Rövid haj

A kulcs itt a karbantartás. Ha azt szeretnénk, hogy a pixie hajunk friss és mutatós maradjon, akkor gyakrabban, négy-hat hetente kell azt vágnunk a frizura formájának és stílusának megőrzése érdekében.

Középhosszú haj

A lob (más néven hosszú bob frizura), azért népszerű többek között, mert kevés karbantartást igényel. Az ilyen típusú, középhosszú frizurák esetében nyolc-tizenkét hetente érdemes vágatni, vagy ennél is ritkábban. A vágások közötti idő attól függ, hogy mennyire fontos az adott hossz megtartása.

Hosszú haj

Hasonlóan a középhosszú hajhoz, ez is kibírja hosszabb ideig vágás nélkül. Nyolc-tizenkét hetente (vagy akár hosszabb időközönként) érdemes vágatnunk belőle a töredezett hajvégek megelőzése és a haj egészségének megőrzése érdekében.

Göndör vagy sűrű haj

Ha a tincseink egyre gyakrabban gubancolódnak és/vagy elveszítik a formájukat, itt az ideje a vágásnak. Ez a hajtípus gyakran szárazabb a többinél, ezért a hajvégek rendszeres rendbetétele fontos az egészség megőrzéséhez. Érdemes nyolc-tizenkét hetente vágatni a hajvégekből.

Vékony szálú haj

Ez a típusú haj gyakran hajlamosabb a sérülésre és a töredezésre, ezért nagyon fontos a rendszeres, hat-nyolc hetente való hajvágás, hogy a hajvégek egészségesek maradjanak, és a haj ne nehezedjen el.

Frufrus frizura

Ez attól függ, hogy milyen frufrut viselünk. Ha dúsabb frufrunk van, érdemes két-négy hetente levágni, de például függönyfrufrunk van, általában havonta is elég.

Sérült és/vagy színezett haj

Ha folyamatosan festjük a hajunkat, vagy rendszeresen hőkezelt eszközökkel formázzuk azt, előfordulhat, hogy gyakrabban kell levágnunk belőle. Hajunk az állandó igénybevétel miatt hajlamosabb lesz a töredezésre, ezért a legjobb, ha hat-nyolc hetente vágatunk belőle, hogy eltávolítsuk a sérüléseket a hajvégekről, ami elősegíti az egészségesebb szálak kialakulását.

(Purewow)

Nyitókép: Shutterstock