Hermes Birkin és Hermes Kelly táskák egy aukció előtti fotón a Knightsbridge állambeli Bonhams-ban

4 dolog, amit nem tudtál a Hermès Birkinről, a világ legkeresettebb kiegészítőjéről

A vasárnap elhunyt Jane Birkin ihlette, ikonikus Hermès táska hatalmas rajongótábort tudhat a magáénak. Íme négy dolog, amit talán nem tudtál a világ legkeresettebb és legdrágább! kiegészítőjéről.


1. A Hermès Birkin először egy repülőgépes hányózacskónak készült

1981-ben a 34 éves Jane Birkin azon kapta magát, hogy az Air France egy Londonba tartó járatán felminősítették, és egy olyan férfi mellé ültették, akiről később kiderült, hogy az Hermès akkori vezérigazgatója és elnöke, Jean-Louis Dumas.

„Nem vagyok egészen biztos benne, hogy milyen táska volt nálam, a férjem, Jacques Doillon nem sokkal korábban, nem sokkal korábban szándékosan tolatott át az autójával a kosaramon és összetörte azt. [Dumas] úgy gondolta, hogy többet érdemlek”

– mesélte Birkin a Vogue-nak adott interjújában 2012-ben.

A színész-énekesnő Dumas mellé ülve, nem sokkal később leejtette a táskáját, mire Birkin panaszkodni kezdett az Hermès vezérigazgatójának, hogy sosem talál magának megfelelő táskát, és jó lenne, ha létezne egy olyan darab, amibe minden kis dolga belefér egy nőnek.

„[...] a mellettem lévő férfi azt mondta: „Vegyél zsebeset.” Azt mondtam: „Azon a napon, amikor Hermès csinál egy zsebeset, én is megteszem. megvan.” Mire azt felelte: „Én vagyok Hermès, és zsebeket teszek neked”.

Három évvel később Jean-Louis Dumas tervezett egy különleges táskát, melyet Birkin bagnak nevezett el.

2. A valaha eladott legdrágább táska

Az Hermès Birkin 2018-ban megdöntötte a rekordot, és az aukciókon valaha eladott legdrágább táskává vált, a 18 karátos fehérarany és gyémánt hardverrel készült Matte Himalaya Niloticus Crocodile Birkin 35-öt vagyonokért, 236 750 fontért (kb. 100 millió forint) kelt el.

3. Aprópénzért bérelhetjük

Az elmúlt években egyre elterjedtebb a luxusmárkák darabjainak ideiglenes kölcsönzése, hogy ha egy kis időre is, de az is hozzáférhessen a megfizethetetlen darabokhoz, aki amúgy nem engedheti meg magának ezeket a termékeket.

A designer darabokat bérlésre kiadó ByRotation nevű cégnél például több Birkin táska is bérelhető, a legolcsóbb a khaki színű, arany hardverrel ellátott Hermès Birkin 35, melynek ára 7000 font (3 millió forint) de 58 font/nap (25 ezer forint) áron bérelhető.

4. Nem lehet csak úgy bemenni egy boltba és venni egyet

A Szex és New York rajongók emlékezhetnek az eredeti sorozat azon részére, melyben Samantha Jones keményen küzd, hogy azonnal megkaparintsa az Hermés táskát ás ne kerüljön várólistára, de ez korántsem olyan egyszerű.

Noha az Hermès üzleteiben gyakorlatilag már nem léteznek várólisták, mégsem olyan könnyű megszerezni az ikonikus terméket, mivel a kereslet továbbra is erősen meghaladja a kínálatot. A különböző üzletek különböző stílusokat árulnak, ezért a legjobb megoldás az, ha az üzletben érdeklődünk a közelgő szállításokról, és felvesszük a kapcsolatot az értékesítési szakértővel – így amikor a választott stílus bekerül az üzletükbe, az első helyen leszünk a keresendő vásárlók listáján.