Jennifer Aniston a The Morning Show hivatalos Emmy FYC eseményén a Paramount stúdióban 2024. június 2-án Los Angelesben

Ez a kezelés lehet a legjobb dolog, amit valaha is tettél a hajadért

Ha te is nagy rajongója vagy Meghan Markle vagy Jennifer Aniston hajának, megmutatjuk, milyen kezelésnek köszönhetik selymes, sima fürtjeiket.

Nicole Kidman és Jennifer Lopez mellett Markle és Aniston is köztudottan rajong a keratinos hajkezelésekért, egy félig tartós kezelésért, amely kisimítja a göndörödést és fokozza a fényt.

Bár a kezelést gyakran dicsérik, mint hasznos és népszerű nyárra való kezelést, a fodrosodás elleni tulajdonságainak köszönhetően, télen is nagyszerű módja lehet a száraz haj megelőzésének.

A keratinos kezelés egy kémiai folyamat, amelynek során a tiszta, nedves hajra magas koncentrációjú keratint tartalmazó oldatot juttatunk.

A nedves haj felszívja a kezelést, amely helyreállítja a sérült szálakat, csökkenti a bolyhosodást, valamint fényesebbé és simábbá teszi a hajat, mivel megőrzi az egyes szálak szerkezetét. A kezelés ezután hő hatására aktiválódik, és a hajszárítás és egyenesítés során a hajba záródik.

A kezelés mindenkinél más lesz, például attól függően változhat, hogy a cél a göndörség kezelése, a haj kiegyenesítése vagy a szöszösödés elleni simítás.

A keratinos kezelések segíthetnek:

  • A göndörödés megfékezésében
  • A fürtök definiálásában
  • A nedvesség megtartásában
  • A szálak erősségének megerősítésében
  • Javítja a sérüléseket
  • Fokozza a fényt

Előnyök

A keratin olyan fehérjetípus, amely a haj, a körmök és a bőr összetételének természetesen előforduló része. Idővel a hajunk veszít a keratinból olyan dolgoknak köszönhetően, mint a napozás, a szőkítés és a forró szerszámok. Ennek megfelelően a kezeléssel történő alkalmazása a visszahelyezi a fehérjét a hajba, ami segíthet a sérült szálak helyreállításában.

Egy keratinos kezelés csodákat tehet a hajjal, simább és fényesebb eredményt elérve, valamint sokkal kezelhetőbbé és könnyebben formázhatóvá teszi azt, és csökkenti a további sérülések és a töredezett hajvégek kialakulásának esélyét.

Hátrányok

Bár a keratinos kezeléseket a száraz vagy göndör haj megmentőjeként hirdetik, vannak hátrányai is, például, hogy a finom, erősen sérült vagy erősen porózus hajúaknál azonban előfordulhat, hogy a kezelés tovább gyengíti a tincseket.

Fő hátránya még, hogy a végeredmény fenntartása viszonylag fárasztó. A kezelés utáni ápolás nagyon fontos – speciális, szulfátmentes termékeket kell használni, kerülni kell a klóros és sós vízzel való érintkezést és a haj túlzott mosását.

Emellett a keratinos kezelések nem olcsók, továbbá némelyik módszer olyan összetevőket tartalmaz, amelyek melegítéskor vagy vízzel keverve formaldehidet bocsátanak ki, amely ismert rákkeltő anyag. Azonban nem minden kezelés tartalmaz formaldehiddel kapcsolatos összetevőket, ezért mindenképpen érdeklődjünk a fodrászánál.

A keratinos kezelés általában három és öt hónap között tart, attól függően, hogy milyen típusú a hajunk és mennyire ápoljuk azt.

A legfontosabb szabály, hogy a kezelést követően legalább három napig kerüljük, hogy víz érje a hajunkat. Az egyenes hajúak számára, akik alapvetően szöszösödéssel küzdenek, a legtartósabb a kezelés, amely valószínűleg akár öt hónapig is eltarthat.

A hullámos hajúaknál jellemzően három-öt hónapig, míg a göndör hajúaknál két-három hónapig tart a végeredmény.

(Marie Claire)

Nyitókép: Gilbert Flores/Variety via Getty Images