Fekete melltartót és nyitott inget viselő, mosolygó nő

Ez az oka annak, hogy sok nő rossz melltartóméretet hord

A melltartóméretek nem szabványosítottak, mert egy márka szellemi tulajdonát képezik.

Egy 2008-as tanulmány szerint a fiatal nők nyolcvan százaléka rossz melltartóméretet hord, a szakértők szerint pedig a nők egész életükben rossz méretben hordják a melltartót.

Jené Luciani Sena, a The Bra Book: An Intimate Guide to Finding the Right Bra, Shapewear, Swimsuit, and More (A melltartókönyv: A megfelelő melltartó, alakformáló ruhák, fürdőruhák és egyebek megtalálásának intim útmutatója) című könyv szerzője a HuffPostnak elmondta, hogy több száz nő közül, akiknek ő szabott melltartót, tízből kilenc rossz méretet viselt.

A melltartóméretek nincsenek szabványosítva

A melltartóméreteket nem szabványosítják, mivel azok egy márka szellemi tulajdonát képezik, mondta Stephanie Muhlenfeld, melltartótervező, aki a Victoria's Secret, a Nike és más vezető márkák számára tervezett melltartókat.

Ez szinte lehetetlenné teszi a vásárlók számára, hogy csak a méret alapján megtalálják a megfelelő illeszkedést. Ennek ellenére a legtöbb nő ragaszkodik az első olyan melltartó méretéhez, amelyik passzol, miközben a mellméret a nők egész életében változik, akár csak a menstruációs ciklus során is.

A megfelelő méretű melltartó viselése nem csak kinézet és kényelem szempontjából problémás, hanem egészségügyileg is. Dr. Paul Banwell mellsebész elmondása szerint idővel a nem megfelelő melltartó viselése befolyásolja a testtartást, és a váll- és hátfájás mellett púposodáshoz vezethet.

Dr. Erum N. Ilyas bőrgyógyász hozzáteszi, hogy a rosszul illeszkedő melltartók bőrgyulladást, bőrszakadást, véraláfutást, élesztőgomba-fertőzést, jóindulatú bőrkinövéseket és viszketést is okozhat.

A megfelelő melltartóméret kiválasztása

Több jele is van annak, hogy rossz méretű melltartót viselünk. Az első jel, ha sokat igazgatjuk, mert kényelmetlen. A nem megfelelően illeszkedő melltartót viselő nők megpróbálhatják a merevítőt is elhúzni a mellükről, vagy lehúzni a melltartó pántját. Emellett a nem kitöltött kosarak, a melltartóból kibuggyanó mellszövet és a vállakról lecsúszó pántok is a további jelek között szerepelhetnek.

A megfelelő melltartóméret megtalálásához méressük meg magunkat egy szakértővel a fehérneműboltban vagy otthon tegyük meg ezt mi magunk. Ehhez két mérést kell végeznünk, hogy megtaláljuk a kör- és kosárméretet.
A pántméret megtalálásához a mellkas körül, közvetlenül a mellkas alatt kell megmérnünk magunkat. A kosárméret meghatározásához mérjük meg a mellkasunk legszélesebb pontját, közvetlenül a mellbimbó vonala felett.

A melltartóméret kiszámolása nem nagy ördöngösség. A méretek 5-ösével változnak (pl.: 75B, 80B, 85B). A betű előtti szám a mell alatti körméretet jelenti, ami egy 5-ösével növekvő (kerekített szám).

Ha például a mell alatti kerületünk (“B”) a mérésünk alapján 72 akkor, akkor 70-re kerekítünk, ha 73 centimétert mértünk, akkor pedig 75.

Ha egy melltartó helyesen illeszkedik, akkor kényelmesen illeszkedik a mell körül, nem szorít vagy nem hagy rést, a melltartó elejének pedig a mellek között egy vonalban kell ülnie a bőrrel.

Érdemes a melltartó pántját meghúzni, hogy teszteljük az illeszkedést. Ha a pántot két-három centinél jobban meg tudjuk húzni az oldalunknál, vagy két ujjnál többet tudunk becsúsztatni alá, akkor kisebb méretet kell választanunk.

Nyitókép: Shutterstock