Helen Mirren a 37. éves American Cinematheque Awards díjátadón a Beverly Hiltonban 2024. február 15-én

Ezt a sminkelési trükköt eltanulhatnák a Z generációsok az idősebbektől

Néha tényleg azt hisszük, hogy a Z generáció tagjai okos telefonnal és sminkecsetekkel a kezükben születtek, mivel mindkettő használatához elég jól értenek. De ez nem jelenti azt, hogy ne tanulhatnának az előző generációktól, sőt.

A „tiszta lány” trend megjelenésétől az üvegszerű bőr kinézetig, gyakran találkozunk új szépségtrendekkel, melyekkel a Z generáció tagjai pillanatokon belül azonosulni tudnak.

E nemzedék szépséghez való hozzáállását erősen meghatározza a közösségi média, így nem csoda, hogy a Z generációsok már nem anyjuk kézmozdulatait ellesve tanulnak meg sminkelni, hanem TikTok-videókból.

Bár a sminkkel való kísérletezés szórakoztató, a folyamatos próbálkozás, hogy lépést tartsanak a változó esztétikai tájképekkel, kevés teret hagy a generáció tagjainak arra, hogy kitalálják, mi az, ami a saját egyedi vonásaiknak megfelel. A legrosszabb esetben a sablonos sminkelési trendek követése az önkép torzulásához vezethet.

Az American Academy of Facial Plastic and Reconstructive Surgery (AAFPRS) 2023-as jelentése szerint a plasztikai sebészek 75 százaléka azt mondta, hogy az elmúlt évben a 30 év alatti ügyfelek számának növekedését tapasztalták, ami arra utalhat, hogy a Z generáció tagjai inkább érzik úgy, hogy arcukat a kozmetikai trendekhez kell igazítaniuk, mint fordítva.

Persze, minden generáció tagjai kísérleteznek egy bizonyos korban a (megkérdőjelezhető) szépségtrendekkel, de egy jellegzetes, teljesen a saját arcunkra és vonásainkra szabott szépségápolási stílus kialakítása valóban egyfajta rítus, mondhatni, művészet, amit érdemes idősebb társainktól, például a baby boomerektől eltanulnunk.

Az egyetlen arany szépségszabályuk az, hogy a sminket azon arcvonások kiemelésére használjuk, amelyeket szeretünk, ahelyett, hogy elfednénk vagy megváltoztatnád azokat, amiket nem szeretünk.

A YouTube-tutorialok és a bonyolult kontúrozás korszaka előtt ez egyszerű volt: emeld ki az ajkaidat, hangsúlyozd a szemeid vagy az arccsontjaidat – azt hangsúlyozd ki, amit szeretsz magadon.

A brit nemzetközi internetalapú piackutató és adatelemző cég, a YouGov 2017-es, 18 és 64 év közötti nők körében végzett felmérésében az 50 éves és idősebb válaszadók 67 százaléka mondta, hogy elsősorban azért használ kozmetikumokat, hogy kiemelje vonásait.

Ezzel szemben a 18-34 évesek körében csak a válaszadók 23 százaléka osztotta ugyanezt a nézetet, és a nők többsége ebben a korcsoportban azt mondta, hogy a smink használatakor a fő céljuk a vélt tökéletlenségek elfedése vagy finomítása volt.

A kettő közül egyértelműen látszik, hogy az idősebb generáció tagjainak szépséghez való hozzáállás egészséges, vagy hogy az önképünkre pozitív hatással lehet, ha jobban összpontosítunk azokra a részeinkre, amelyeket szeretünk, és kevésbé azokra, amelyeken változtatni szeretnénk.

Carly Giglio New York-i sztár sminkmester hasonló véleményen van.

„Imádom ezt a megközelítést! Szerintem időtálló és igazán kihozza az egyéniséget. Lehetővé teszi, hogy fokozd a szépséget, amit már megtestesítesz. Azzal, hogy a rutinodat úgy alakítod ki, hogy a kedvenc vonásodat hangsúlyozd, adsz [magadnak] egy olyan vonást, amire összpontosíthatsz, ahelyett, hogy mindent egyszerre próbálnál kiemelni, ami azt eredményezheti, hogy túlzásba viszed a sminket, és nem hasonlítasz önmagadra.”

–A egyik vonás hangsúlyozása nem jelenti azt, hogy figyelmen kívül hagyjuk az arc többi részét, csak nem visszük túlzásba azt.

Giglio azt tanácsolja, hogy ha merész ajkakat szeretnénk, ne hagyjuk ki az árnyékolást. Ehhez használhatunk bronzosítót, a természetes árnyék elkészítése érdekében, vagy akár egy lágyan csillogó árnyékot, hogy kiemelje a szemek ragyogását, sok szempillaspirállal, így kiegyensúlyozva a szánkat.

Ha inkább a szemünket hangsúlyoznánk ki, a sminkmester szerint az ajkak lágyabb, semleges megjelenésűek legyenek, maximum egy kis fényt adjunk még hozzá.

Hogy minden egységes maradjon, Giglio azt javasolja, hogy az arcok és az ajkak hasonló színárnyalatúak legyenek, ami harmonikus megjelenést eredményez.

(PureWow)

Nyitókép: Profimedia