Injekciós szépészeti beavatkozást kapó nő

Egy új szépészeti beavatkozás hatásosabb lehet, mint a botox

A bőrgyógyászok és a plasztikai sebészek legújabb szépészeti beavatkozása újragondolhatja az esztétika jövőjét.

A bőrgyógyászat legújabb kezelései közé tartozik az exoszóma-terápia. Az exoszómák olyan nanoméretű vezikulák (a sejtek által kibocsátott, membránnal körülvett képletek), amelyeket a sejtek kiválasztanak, hogy kommunikáljanak egymással. Lipideket, fehérjéket és nukleinsavakat, például hírvivő RNS-t tartalmaznak.

Az esztétikában általában őssejtekből származnak, olyan speciális sejtekből, amelyek képesek számos más típusú sejtté fejlődni. Az exoszómákat a regeneratív gyógyászatban már vizsgálták a porcok és ízületek helyreállítására, és sok orvos most úgy véli, hogy azok ígéretesek a bőr regenerálására és helyreállítására, sőt a hajnövekedés helyreállítására is.

Az elképzelés szerint az exoszómák injekció formájában vagy helyileg alkalmazva segíthetnek abban, hogy a bőr ne csak jobban nézzen ki, hanem mély sejtszinten úgy is viselkedjen, mint a fiatalabb bőr. Ahogy öregszünk, testünk gyógyulási képessége, beleértve a kollagéntermelésre való képességét is, csökken.

„Láttuk, hogy [az exoszómák] gyulladáscsökkentő és regeneráló tulajdonságokkal rendelkeznek, és jelzik a sejteknek, hogy tegyenek olyan dolgokat, amiket tenniük kell – például több kollagént termeljenek. Ez a bőr textúrájának, vastagságának és minőségének javulásához vezet”

– mondja Dr. Catherine Chang, plasztikai és helyreállító sebész.

Az exoszómákat még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) (2020 júliusában az ügynökség fogyasztói figyelmeztetést adott ki róluk és más őssejtből származó termékekről), és egyes szakértők úgy érzik, hogy ez még évekig várat magára, de ez nem akadályozta meg az orvosokat abban, hogy nagyot álmodjanak.

Dr. Steven H. Williams, az Amerikai Plasztikai Sebészek Társaságának elnöke szerint az exoszóma-terápia hatásosabb lehet, mint a botox, és már most az öregedés elleni küzdelem Szent Gráljaként emlegeti.

Az olyan biostimuláló eszközökkel, mint a Sculptra és a rádiófrekvencia, amelyek szintén a kollagéntermelést ösztönzik, összehasonlítva, az exoszóma-terápia anélkül serkentheti a növekedést, hogy sérülést, vagy duzzanatot okozna, amely gyógyulást igényel. A trombocitákban gazdag plazma (PRP) terápiával, a leggyakrabban összehasonlított rokonával szemben az exoszómák több növekedési faktort tartalmazhatnak, és valamivel szélesebb körben elérhetőek.

A PRP-hez szükséges vérlemezkéket az adott beteg saját véréből kell kiforgatni, és a betegek öregedésével egyre kevesebb növekedési faktort tartalmaznak, az exoszómák azonban növényekből, állatokból vagy emberekből, sőt, akár adományozott vérből vagy zsírból is származhatnak, és ebben az értelemben kortalanok.

Chang maga is alkalmazta az exoszóma-terápiát a CO2-lézeres kezelést követően, és úgy találta, hogy a bőrpír hét napról egy napra csökkent. Egyik páciense, aki már évek óta próbálta visszanöveszteni a haját, hatásos eredményekről számolt be az exoszómás kezelés után.

Más olyan dolgok gyógyítására használta a kezelést a pácienseknél, mint a varratszedés okozta sebek vagy egy nagy zúzódás.

Williams szerint éppen azért, mert az exoszómák ilyen erősek lehetnek, több kutatásra van szükség velük kapcsolatban. Az exoszómákkal kapcsolatos számos más, nemrégiben készült tanulmány mellett a Journal of Dermatologic Surgery egy tavalyi számában megjelent korai preklinikai kutatások áttekintése szerint ígéretes bőrfiatalító és hajnövesztő hatásuk van, de a tisztításuk módjának következetlensége, valamint a beszerzésük, tárolásuk, méretezésük és reprodukálásuk gyakorlati kérdései akadályozzák a klinikai szférában való alkalmazásukat.

Dr. Jason Diamond, Beverly Hills-i plasztikai sebész szerint a legnagyobb tényező, hogy biztosítsák, hogy jó hírű laboratóriumból származnak, mert előfordulhat szennyeződés és fertőzésveszély, és nehéz őket következetesen előállítani. Hozzáteszi, hogy a szépségápoláson kívül az exoszómákat egy napon antibiotikumok vagy akár rákellenes szerek célba juttatására is felhasználhatják. Mivel azonban az exoszómák befolyásolják a sejtek közötti kommunikációt, több tanulmányra van szükség ahhoz, hogy jobban megértsék, milyen valószínűséggel válthatnak ki sejtjelzési problémákat, amelyek olyan kimeneteleket eredményezhetnek, mint a nem kívánt sejtreplikáció, a sejtpusztulás vagy a rák.

A szakértők szerint még csak a jéghegy csúcsán vannak, de minden bizonnyal ez az az irány, amely felé az esztétika területe halad. Williams úgy véli, a tudomány azt mutatja, hogy van ott valami, de nem biztosak benne, hogy mi az.

„sEz nem jelenti azt, hogy az orvosok nem használhatnak nem FDA által jóváhagyott kezeléseket. De egy kicsit óvatosabbnak kell lenniük. A betegeknek mindig óvatosnak kell lenniük, ha először próbálnak ki valamit. Néha nem működik olyan jól.”

(Elle)

Nyitókép: Shutterstock