Nő a kanapén ülve a hasát fogja

Egy étrend csökkenteni a bélrák kockázatát, de csak az egyik nemnél

Egy új tanulmány szerint egy bizonyos étrend képes csökkenteni a bélrák kialakulásának kockázatát és a kapcsolat egyértelműbb a férfiak esetében, akiknél amúgy magasabb a betegség kialakulásának esélye.


A zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában és babban gazdag étrend képes csökkenteni a bélrák kockázatát – derül ki egy új kutatásból.

A vizsgálatok szerint a zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben, babban és lencsében gazdag étrend több mint ötödével csökkentheti a férfiak bélrákjának kockázatát.

Egy 79 952 amerikai férfin végzett új tanulmány szerint azoknál, akik a legnagyobb mennyiségben fogyasztottak egészséges növényi alapú élelmiszereket, 22%-kal alacsonyabb volt a bélrák kockázata, mint azoknál, akik jóval kevesebbet fogyasztottak ilyen ételeket.

A kutatók azonban nem találtak ilyen összefüggést a nők esetében, akik közül 93 475-en vettek részt a vizsgálatban. A férfiak átlagosan 60 évesek voltak a vizsgálat kezdetén, míg a nők 59 évesek.

A kutatócsoport szerint a kapcsolat egyértelműbb a férfiak esetében, akiknél összességében amúgy is magasabb a bélrák kockázata.

Jihye Kim, a dél-koreai Kyung Hee Egyetem kutatója elmondta:

„A vastagbélrák a harmadik leggyakoribb rákos megbetegedés világszerte, és a férfiak esetében a vastagbélrák kialakulásának kockázata életük során egy a 23-ból, a nőknél pedig egy a 25-ből. Feltételezésünk szerint az olyan élelmiszerekben, mint a gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonafélék, található antioxidánsok hozzájárulhatnak a vastagbélrák kockázatának csökkentéséhez azáltal, hogy elnyomják a krónikus gyulladást, amely rákhoz vezethet."

A szerzők azt is megállapították, hogy a férfiak körében a kapcsolat fajonként és etnikai hovatartozásonként is eltérő volt. Például a japán-amerikai férfiak körében a rákos megbetegedések kockázatának csökkenése 20%-os volt, míg a fehér férfiak esetében 24%-os.

A kutatócsoport szerint további kutatásokra van szükség az etnikumok közötti különbségekkel kapcsolatban.

Nyitókép: Shutterstock