Szarvasbébi, jelenetkép

Mennyi igaz valójában a Netflix új sorozatából, a Szarvasbébiből?

A True Crime-rajongók valószínűleg már megnézték a Netflixen a Szarvasbébi című sorozatot, amely Richard Gadd skót humorista zaklatóval kapcsolatos élményein alapul. Utánajártunk, mennyi az igazság a valós eseményeken alapuló sztoriból.


A főszereplő Donny Dunn kitalált változatát alakítja, és Gadd saját életéből, valamint a Szarvasbébi és a Monkey See Monkey Do című komédiákból merít, hogy egy mélyen felkavaró és összetett képet nyújtson a zaklatásról és annak áldozatokra gyakorolt hatásáról. De vajon mennyi igaz valójában a Szarvasbébiből? Az alábbiakban a Netflix új műsorának valódi történetéről olvashatsz.

​A Szarvasbébi egy igaz történet?

A sorozat Gadd valós élettapasztalatain alapul, amelyet egy 42 éves női zaklatóval szerzett, amikor a 20-as éveiben járt. A valós történet úgy kezdődött, ahogy a sorozatban is kezdődik − Gadd egy bárban dolgozó, küszködő komikus volt, amikor egy negyvenes évei elején járó nő elkezdett vele beszélgetni. Gadd megsajnálta a nőt, és megkínálta egy csésze teával. Ettől kezdve „Martha" Gadd megszállottja lett.

Először mindenki azt gondolta a kocsmában, hogy vicces, hogy van egy hódolóm. Aztán elkezdett betörni az életembe, követett, megjelent a fellépéseimen, a házam előtt várakozott, hangüzenetek és e-mailek ezreit küldte

− mesélte Gadd az élményeiről.

Négy és fél év alatt Gadd zaklatója 41 071 e-mailt, 350 órányi hangüzenetet, 744 tweetet, 106 oldalnyi levelet, 46 Facebook-üzenetet, sok furcsa ajándékot, köztük egy játék rénszarvast, egy gyapjas sapkát, altatót és boxeralsót küldött.

​Hogyan hasonlítható össze a Netflix sorozat a valós történettel?

A sorozat nem szépíti meg a tapasztaltak bonyolultságát, Gadd is követett el hibákat „Marthával".

Az ostoba flörtölés. A gyáva kifogások, hogy miért nem lehetünk együtt. Nem is beszélve az előítéletek és a szexuális szégyen témáiról, amelyek az egészet alátámasztották. Ez egy zűrös, bonyolult helyzet volt, de olyan, amit el kell mesélni

− írta Gadd egy nyilatkozatban. A sorozatban megjelenő e-mailek például ijesztő módon ugyanolyanok, mint amilyeneket Gadd kapott.

A sorozat Gadd szexuális bántalmazásának és traumájának ábrázolásában is pontos: Gaddet egy idősebb férfi zaklatta szexuálisan, akihez karrier-tanácsadásért fordult.

Amit a bántalmazás tesz, az az, hogy a fizikai sérülések mellett pszichológiai károkat is okoz. Kialakulhat egy olyan minta, hogy a bántalmazott úgy érzi, szüksége van a bántalmazójára

− tette hozzá Gadd.

Azonban a sorozat szándékosan megváltoztatja a zaklató személyiségének és megjelenésének számos aspektusát, hogy megvédje a személyazonosságát.

​Hol van most az igazi „Martha"?

A Netflix sorozatában Gadd karaktere küzd azért, hogy a rendőrség komolyan vegye a zaklatást, azonban miután Martha fenyegető hangüzenetet hagy, végül letartóztatják és vádat emelnek ellene, kilenc hónap börtönbüntetést és ötéves távoltartási végzést kap. Bár a rendőrök küzdelme nagyon hasonlít ahhoz, amin Gadd keresztülment, a való életben Martha nem került börtönbe. Gadd „nem akart börtönbe juttatni valakit, aki mentálisan ilyen rosszul van".

Gadd azt is elmondta, hogy „vegyes érzései vannak ezzel kapcsolatban", de a helyzetet „megoldották".

Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy ő is áldozat az egészben. A zaklatás a mentális betegség egy formája. Helytelen lett volna szörnyetegnek beállítani őt, mert rosszul van, és a rendszer cserbenhagyta őt

− mondta Gadd az Independentnek.

Forrás: Marie Claire

Nyitókép: Profimedia