Koronavírus

A férfi, aki 400 napig volt ​covidos ​— ez állt az elhúzódó betegsége hátterében

A covid már évek óta jelen van az életünkben, így sokszor már fel se kapjuk a fejünket egy-egy kapcsolódó hír hallatán. Vannak azonban esetek, melyek mindenkit meglepnek. Ilyen például annak a férfinak a története, aki több mint 400 napon keresztül volt fertőzött. Mi állt az elhúzódó tünetek mögött?


A legyengült immunrendszerrel bíró személyek különösen ki vannak téve az akár hosszú hónapokig elhúzódó koronavírus fertőzésnek. Jelen helyzetben is egy ilyen emberről van szó, akire egy kutatócsoport munkálatai közben lettek figyelmesek. A tanulmány célja az volt, hogy a hosszan tartó fertőzöttség esetében vizsgálják a vírus mutálódását.

Az adatgyűjtési időszak során értesültek egy olyan személyről is, akinek egészen pontosan 505 napig volt pozitív a teszteredménye, majd belehalt a betegségbe. A legújabb esetjelentés egy 59 éves férfiről szól, aki először 2020 decemberében kapta el a vírust. Az alany immunrendszere egy veseátültetés során gyengült le, így a szervezete nem tudott hatékonyan védekezni.

A világjárvány során a szakemberek genomikai szekvenálást alkalmaztak, hogy az új vírusok mutációit nyomon tudják követni. Ennek köszönhetően jöttek rá arra is, hogy a szóban forgó alany a koronavírus egy korai változatával fertőződött meg, mely jóval az Omicron és más változatok előtt képződött.

A férfi 2021 februárjában, majd 2022 januárjában ismét pozitív lett, a későbbiekben pedig mutálódott típusok is jelentkeztek. Ez azt jelenti, hogy a vírus hajlamos az alakváltoztatásra. A szakértők szerint a hasonló — hosszan elhúzódó — esetek kifejezetten ritkák, viszont az új törzsek feltűnései miatt a kezelésük sokkal nehezebb az átlagnál.

Az eljárás folyamán kiderítették, hogy pontosan melyik vírustesttel állnak szemben, majd hatékonyabb kezelési módot tudtak alkalmazni a gyógyításhoz. Egészen idáig azért nem került hasonló eljárásra sor ennél az alanynál, mivel csupán enyhe és időszakos tünetei voltak. Végezetül a kezeléseknek köszönhetően, 411 nap után sikeresen felgyógyult.

A kutatócsoport tagjai még mindig figyelemmel kísérnek néhány résztvevőt a gyógyulási folyamatuk során, hogy további hasznos adatokat nyerjenek a témával kapcsolatban. Luke Blagdon Snell, a munkálatok vezetője így nyilatkozott:

„Néhány legyengült immunrendszerű embernél még mindig fennáll a súlyos megbetegedés és a tartós fertőzés veszélye. Annak a megértésén dolgozunk, hogyan lehet őket a legjobban megvédeni és kezelni.”

Nyitókép: Unsplash

Forrás: ScienceAlert