egy idősebb, ősz hajú nő néz ki az ablakon apatikusan

A demencia egyik legveszélyesebb tünetét gyakran figyelmen kívül hagyjuk

Az apátia a demencia legelfeledettebb tünete, pedig nagyobb hatással bír, mint a memóriavesztés − állapította meg egy kutatás.


A demenciában szenvedő emberek közel fele apátiában is szenved: azaz közömbös, passzív és lelkesedés nélküli. Az apatikus emberek általában kevés motivációt, szenvedélyt vagy izgalmat éreznek az életben.

Az apátia klinikai tünetekkel is jár, és rányomja a bélyegét a családi életre. Nem egyenlő a depresszióval, és a demenciában szenvedők egy része nem érzi magát rosszul – írja a Psy Blog.

Az apátiát hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, mivel nem egy zavaró állapot

− fejtette ki Miguel Vasconcelos Da Silva, a tanulmány társszerzője.

egy k\u00f6z\u00e9pkor\u00fa n\u0151 n\u00e9z szomor\u00faan maga el\u00e9 a kanap\u00e9n \u00fclve

Fotó: Shutterstock

Az apátiában szenvedő emberek kevésbé tűnnek fel, pedig a tünet nagy hatással van a demenciával élő emberek és családtagjaik életminőségére. Ha pedig kevésbé vagyunk tevékenyek, az felgyorsíthatja a kognitív hanyatlást − az apátiában szenvedők körében magasabb is a halálozási arány.

A következtetések 20 különböző tanulmányban szereplő 4320 Alzheimer-kóros ember elemzéséből származnak. Az eredmények azt mutatták, hogy 45 százalékuk kezdetben apatikus volt, míg 20 százalékuk idővel is ilyen maradt.

Clive Ballard professzor, a tanulmány társszerzője elmondta:

Az apátia a demencia elfeledett tünete, mégis pusztító következményei lehetnek. Kutatásunk azt mutatja, hogy az apátia mennyire gyakori a demenciában szenvedők körében, és segítségével jobban megérthetjük, ezáltal hatékony új kezeléseket találhatunk. A WHELD tanulmányunk tartalmazott egy olyan mozgásprogramot, amely javította az apátiát, így tudjuk, hogy lehetséges változtatni a helyzeten.

Nyitókép: Shutterstock