10 zöldség, melyekkel elviselhetőbbé tehetjük a fogyókúránkat
A fogyókúrák kezdetekor nehéz lépés lehet megtalálni azokat az egészséges összetevőket, melyek finomak, valamint több módon is fel lehet dolgozni őket a változatosság kedvéért. Alábbi cikkünkben tíz alacsony kalóriaszámú zöldséget gyűjtöttünk össze, melyekkel feldobhatjuk a tányérunkat.
1. Karfiol
A karfiollal alig lehet bármennyi kalóriát felszedni, ellenben hihetetlenül egészséges, és rengeteg olyan elkészítési módja létezik, melyek alkalmazásával mindenkivel meg lehet szerettetni. Ízesítéstől és elkészítéstől függően egy nagyon tápláló ebéd készíthető belőle, melyekről még a legnagyobb húsimádók sem mondanának le.
2. Spárgatök
Fotó: Shutterstock
Az összes tökféle közül talán a spárgatök a legjobb választás. Amellett, hogy mennyei íze van, még a fogyókúrának is jót tesz, hiszen kiváló tésztaalternatíva. Kifőzve és felszeletelve tökéletesen olyan állagúra lehet készíteni, mint bármilyen boltban kapható spagettitésztát.
3. Avokádó
Az avokádó hihetetlen zsírégető tulajdonságairól ismert. Elsőre szokatlannak hangzik, hiszen viszonylag magas a zsírtartalma, ennek ellenére hasznos, szívbarát zsírsavakban gazdag, telítettségérzetet nyújt, valamint a koleszterinszintet is csökkenti. Tulajdonságai miatt rendszeresen ajánlják szívproblémákkal küzdő betegek diétájához.
4. Káposzta
A különböző rostok minden diéta fontos tartozékai, hiszen jóllakottabbnak érzi magát tőlük az ember, mégis alacsony a kalóriatartalmuk. Biológiáját tekintve a brokkolival, a kelbimbóval, a karfiollal és a kelkáposztával együtt emlegetik leggyakrabban, ezeknek ugyanis különleges tulajdonságuk, hogy segítenek a rák elleni küzdelemben. Több módja is van a készítésének, például megpirítva is bátran felszolgálható.
5. Cukkini
Fotó: Unsplash/Caroline Attwood
A cukkini egy ideális étel arra, hogy elegendő rost- és tápanyagmennyiséget juttassunk a szervezetünkbe kevés kalória elfogyasztásával. Semleges ízének köszönhetően kiválóan lehet párosítani akármilyen fogás mellé. Főételekben köretként is funkcionálhat a tányéron, de akár zabpehely vagy turmix alapanyagaként is szolgálhat.
6. Római saláta
Ha azt a zöldséget keresed, mely a legkevesebb kalóriát tartalmazza, akkor megvan, amire vágytál. A római saláta nagyjából 8 kalóriát tartalmaz, emellett pedig rosttartalma is rettenetesen alacsony. Mindent egybevéve bármihez lehet társítani, és egy fantasztikus ebéd lesz a végeredmény. Legyen szó húsokról vagy más zöldségekről, az ebéd tökéletessége már biztosítva van.
7. Zöldborsó
A magas fehérjetartalmú étrendek összefüggésbe hozhatók a fogyással. A borsó egy keményített zöldség, ennek értelmében sokkal több fehérjével rendelkezik, mint társai. A zöldborsó azonban rostban és fehérjében is bővelkedik, amivel más zöldségek nem, így ugyanúgy jóllakottságérzetet tud kelteni, ami hasznos a diéta betartásához.
8. Kelkáposzta
Fotó: Unsplash/Nutriciously
Kelkáposztából egy teljes tányér megtölthető, és még úgy sem haladja meg az 50 kalóriát az étkezésünk. Kemény állaga és érdekes textúrájának hála nem lehet gyorsan fogyasztani, mint más zöldségeket, egy tanulmány szerint pedig a lassú evés hozzájárul a nagyobb teltségérzethez. Ezzel szemben a gyors evést összefüggésbe hozták a nagyobb súlytöbblettel.
9. Spenót
A spenót szinte minden fogyókúrázó ember hűtőszekrényében fellelhető, hiszen bátran párosítható húsok, más zöldségek, tészták, valamint sok más ételtípus mellé. Íze enyhébb, mint a kelkáposztáé, így sokkal többek számára elfogadható.
10.Sárgarépa
Annak ellenére, hogy több cukor van benne, mint az előzőekben felsoroltakban, a répa kevés kalóriát tartalmaz, valamint rostokban sem szenved hiányt. Azok számára, akik szeretik a csipszet, talán ez a tökéletes cserelehetőség, mivel majdnem ugyanolyan ropogós, mint az egészségtelen nassolnivaló.
Nyitókép: Unsplash/Alyson McPhee
Forrás: Eating Well