Egy lány nem tud aludni

Nem tudsz visszaaludni? 5 tipp, hogy mégis kipihenten ébredj

Amikor az éjszaka közepén felkel az ember, akkor gyakran már az is extra idegességgel töltheti el, hogy nem képes visszaaludni. Alábbi cikkünkben öt hasznos tippet gyűjtöttünk össze, melyek segíthetnek ilyen szituációkban gyorsabban pihenni.


1. Érdemes csak a szükséges dolgokat hagyni a hálóban

A legtöbb hálószoba tele van személyes holmikkal, például dísztárgyakkal, televízióval vagy számítógéppel és olyan nagy teret elfoglaló bútorokkal, melyeknek nem ott van a helyük. Az alvóhelységre érdemes úgy gondolni, mint egy repülőgép pilótafülkéjére. Oda is csupán a legszükségesebb dolgokat viszik be, hasonlóképpen kell tenni a házban is, hiszen a felesleges dolgok tudat alatt zavarhatják a pihentető alvást.

2. Minőség a mennyiség helyett

Sokakat nem kell meggyőzni az alvás fontosságáról, hiszen akár nyolc-kilenc órát is képesek ráfordítani a kipihentség érdekében. Furcsa módon viszont a hosszú pihenések sem mindig hasznosak. Szakértők meglátásai szerint akár öt óra teljesértékű alvással töltött éjszaka sokkal jobban hat a szervezetre és az állóképességre, mint a nyolc órán át elhúzódó, küszködésekkel teli próbálkozás.

3. Az egykori hibák helyett koncentrálj a pozitív emlékekre!

Egy l\u00e1ny fekszik az \u00e1gy\u00e1ban

Fotó: Unsplash/Vladislav Muslakov

Az embereket legtöbbször a múltbéli hibáik felidézésé tartja ébren, valamint az azok miatt érzett szégyen, bűntudat vagy kellemetlenség. Ehelyett ajánlatos a szép emlékeket előtérbe helyezni, hiszen azok a szívet és az elmét is lenyugtatják. A jó cselekedeteken való elmélkedés is célravezető lehet, például annak a kérdésnek a megválaszolása, hogy mennyit segítettél másoknak az adott napon.

4. Bizalom az éjszakában

Az előző pontot követően már nem maradt más, mint elengedni a problémákat és az aggódást. Az agynak ezután már csak az a dolga, hogy a pihenésre összpontosítson, ezzel előidézve a kellő mennyiségű relaxációt a szervezet számára. Ehhez ajánlatos nyugtatóhatású légzőgyakorlatokat alkalmazni.

5. Ébredés után

Hajnalban nem kell azonnal a telefonért nyúlni. Ébredés után — legyen szó rosszul töltött vagy pihentető éjjelről — érdemes tartani egy pár perces ráhangolódást a napi teendőkre. Elég 60 másodpercet rászánni erre a reggelből, ez alatt pedig elgondolkozhatsz a programokról és a leehetőségekről, valamint arról is, hogy mi miatt volt nehezebb az elalvás, mint máskor. Ezzel megakadályozható, hogy a következő éjjelek is rosszul teljenek.