Hagyd el ezt az ételt a koleszterinszint csökkentéséért

Hagyd el ezt az ételt a koleszterinszint csökkentéséért

A magas koleszterinszint olyan komoly egészségügyi problémákhoz vezet, mint a szívbetegségek, de egyéb gondokat is okozhat.


Érdemes tehát az egészségünk és a koleszterinszintünk csökkentése érdekében némi változtatásokat eszközölni az étkezésünkben. Nem csak a vörös, de a fehér húsok fogyasztását is érdemes minimalizálni, ugyanis az az elmélet, hogy a fehér hús, mint például a csirke, egészségesebb, mint a vörös, az csak egy mítosz.

A nagy mennyiségű vörös hús vagy fehér hús fogyasztása növeli a „rossz" koleszterinként ismert alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) szintjét

– állapította meg egy új tanulmány.

A kutatók három táplálékfehérjét vizsgáltak: a vörös húsokat a fehér húsokkal és a nem húsfehérje eredetű élelmiszerekkel szemben.

Az eredmények azt mutatták, hogy a fehér szárnyasok, valamint a vörös húsok megemelték a vér koleszterinszintjét a nem húsos fehérjeforrásokhoz képest.

Dr. Ronald Krauss, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott:

„Amikor ezt a vizsgálatot terveztük, arra számítottunk, hogy a vörös húsok kedvezőtlenebb hatással lesznek a vér koleszterinszintjére, mint a fehér húsok, de meglepődtünk, hogy nem ez a helyzet - a koleszterinszintre gyakorolt hatásuk azonos, ha a telített zsírsavak szintje megegyezik."

Az utóbbi években a vörös húsok fogyasztása és a szívbetegségek növekedése közötti kapcsolat miatt a baromfi fogyasztása vált népszerűbbé, mint a vöröshúsok feltételezett egészségesebb alternatívája.

Eddig ugyanis nem készült olyan átfogó tanulmány, mely a vörös húsokat a fehér húsokkal hasonlította volna össze a koleszterinszintre gyakorolt hatásukat vizsgálva.

De akkor mivel helyettesítsük a húsból származó fehérjéket?

A koleszterinszint csökkentése érdekében a nem húsból származó fehérjéket, például tejtermékeket, hüvelyeseket és zöldségeket érdemes fogyasztani.

A tanulmány azonban nem terjed ki a halakra és a feldolgozott húsokra, mint például a kolbászra, vagy a szalonnára.

Nyitókép: Unsplash