Zöldségek egy fotón

Ez a zöldség csökkenti a koleszterinszintet és szívbarát

Egy kutatás szerint amellett, hogy ez a zöldség csökkenti a koleszterinszintet, javítja a szív- és érrendszeri egészséget.


A szójabab lecitint, izoflavonokat és rostokat is tartalmaz, amelyeknek szív- és érrendszeri előnyei vannak, így képes a koleszterinszintet csökkenteni és javítani a szív egészségét.

41 vizsgálat statisztikai elemzése azt mutatja, hogy napi 25 gramm szójafehérje bevitele már 6 hét alatt 4%-kal csökkentheti az LDL, azaz a rossz koleszterinszintet.

Az LDL-koleszterin felhalmozódása az artériákban elzáródást és hirtelen vérrögöt okozhat, ami szívrohamhoz vezethet.

Dr. David Jenkins, a tanulmány vezető szerzője így fogalmazott:

„Ha a magas telített zsírtartalmú és koleszterinben gazdag húsok kiszorítását hozzáadjuk a szóját tartalmazó étrendhez, a koleszterinszint csökkenése nagyobb lesz.”

A szójabab rostokban és fitokemikáliákban, például izoflavonokban, fitoszterolokban és lecitinekben gazdag, amelyek önállóan is és együttesen is egyedülálló egészségügyi előnyökkel rendelkeznek.

Az izoflavonok az ösztrogén nevű elsődleges női nemi hormon hatásának utánzása révén csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását a menopauzában lévő nőknél és a menopauzális tüneteket.

Tanulmányok azt is megállapították, hogy a szójafehérje gyulladáscsökkentő hatású, nagy valószínűséggel a szójafehérjében lévő aminosavak gyulladáscsökkentő képességének köszönhetően.

Nyitókép: Photo by Randy Fath on Unsplash

(Psy Blog)