Három lány naplementekor integet a távolba

Ezek a mindennapi tevékenységek javítják a mentális egészséget​

A mentális egészség megőrzése érdekében számos apró változtatást eszközölhetünk a mindennapi rutinunkon. A helyes táplálkozás, a meditáció és a rendszeres testmozgás mellett melyik hétköznapi tevékenység nyújthatja a legtöbb pozitív eredményt a témában?


Egy kutatás eredményei bebizonyították, hogy már az olyan egyszerű mozgásformák is sokat segítenek, mint például a sétálás vagy a lépcsőzés. Ennek bizonyításához a szakemberek 67 embert kértek fel résztvevőnek. Az alanyoknak a mindennapi tevékenységeiket és a pillanatnyi érzelmi állaputakat követték nyomon a kutatási időszakban.

Végeredményként megállapították, hogy a már szinte rutinszerű cselekvések során — mint a lépcsőmászás vagy a hosszabb séták — sokkal energikusabbnak érezték magukat az emberek. A tesztek bizonyításához egy másik, 83 főből álló tesztcsoportot agyszkenneléssel tanulmányoztak.

Egy ember narancss\u00e1rga cip\u0151ben fut fel a k\u00e9k l\u00e9pcs\u0151k\u00f6n

Fotó: Unsplash/Lindsay Henwood

Ennek köszönhetően kiderült, hogy az agynak van egy speciális része, mely jelentős szerepet kap ebben az esetben. Heike Tost professzor, a tanulmány társszerzője így beszélt a kapott eredményekről:

„Azok, akiknek ebben a régióban kisebb volt a szürke agyállománya, és akiknél magasabb volt a pszichiátriai rendellenességek kockázata, kevésbé érezték magukat energikusnak, amikor fizikailag inaktívak voltak. A mindennapi tevékenység után azonban ezek a személyek nagyobb energiaszintet tapasztaltak, mint a nagyobb agytérfogattal rendelkező emberek.”

Mindent összegezve tehát már az apró, kis energia befektetést igénylő mozgásformák is táplálják a mentális egészséget. További kutatások szükségesek annak megállapítására, hogy ezek az eredmények miként segíthetnek a pszichiátriai rendellenességek megelőzésében és kezelésében.

Korábban mi is többször foglalkoztunk már a mentális egészség megőrzéséhez kapcsolódó hasznos tanácsokkal. Többek között írtunk arról is, hogy miként változtatja meg a rendszeres testmozgás a gondolkodásmódunkat. Kapcsolódó cikkünket itt lehet elolvasni.

Nyitókép: Unsplash/Simon Maage

Forrás: PsyBlog