Különböző italok: gyümölcslevek, házi limonádé, jeges kávé, jeges gyümölcstea és turmix

Ezekről a népszerű italokról nem is gondolnád, hogy ártalmasak

A folyadékfogyasztás segíti a szervezetet a tápanyagok eljuttatásában a sejtekhez, de a legegészségtelenebb italok többet árthatnak, mint használnak.


Az, hogy mit iszunk, ugyanolyan fontos, mint hogy mit eszünk. A mindennapos folyadékpótlás alapvető fontosságú az egészségünk és a jóllétünk szempontjából, mondja Roxana Ehsani, regisztrált dietetikus.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a dehidratáció elkerülése mellett az elegendő folyadékfogyasztás segít a szervezetnek szabályozni a testhőmérsékletet, javítja az alvás minőségét és a hangulatot, valamint segíti a szervezet tápanyagellátását a sejtekhez (egészségünk megőrzését).

De nem minden ital tesz jót az egészségnek.

„Minden ital összetevőinek összetétele eltérő lehet. Egyes italok rengeteg hozzáadott cukrot, nátriumot, koffeint vagy alkoholt tartalmazhatnak, ami nem támogatja az egészségünket, és növelheti a krónikus állapotok vagy betegségek kockázatát”

– magyarázza Ehsani.

Az egészségtelen összetevők, például a hozzáadott cukor és a telített zsír magas szintje alapján az alábbi italok a legrosszabbak az egészségre nézve.

1. Szóda

Kétségtelen, hogy egy pohár hideg szóda frissítő és finom, de az egyik legegészségtelenebb ital, amit választhatsz.

„Egy 3,5 decis doboz szóda 155 kalóriát tartalmaz, és ebből 147 kalória cukorból származik, ami majdnem 9 teáskanál cukornak felel meg. Az üdítőital fogyasztása káros a fogak egészségére, és az elhízás, a cukorbetegség, a szívbetegség, a köszvény, sőt, a korai halálozás fokozott kockázatával is összefüggésbe hozható. Az üdítőben tényleg semmi egészséges nincs”

– mondja Ehasni.

2. Gyümölcslé

Bár a gyümölcslé készülhet valódi gyümölcsből, ez nem jelenti azt, hogy egészséges is. A gyümölcsléfőzés eltávolítja a rostokat a terményekből, így kevésbé laktató. A gyümölcslevek [amelyeken nincs feltüntetve, hogy 100%-osak, gyakran hozzáadott cukrot is tartalmaznak. Érdemes olyan gyümölcsleveket választani, melyek csak zöldségekből készülnek, és párosítsuk őket zsírral és fehérjével, hogy stabilan tartsuk a vércukorszintet.

3. Alkohol

Ha egy hosszú nap után egy pohár borral vagy egy korsó sörrel lazítunk rendszeresen, az nem tesz jót a testünknek.

Az idővel rendszeresen fogyasztott alkohol drasztikusan ronthatja az egészségi állapotunkat Ehsani szerint.

„Az alkoholfogyasztás hatással van az egész szervezetre, annak rendszereire, például az immunrendszerre, és károsíthatja a belső szerveket, beleértve az agyat, a szívet és a májat. Ezenkívül nagymértékben megnövelheti a súlyos egészségügyi állapotok, betegségek és a rák kialakulásának kockázatát.”

4. Gyömbérsör

Bár a gyömbérsör valójában nem tartalmaz alkoholt, de cukrot annál többet. Sőt, egy tanulmány szerint a gyömbérsör tartalmazta a legtöbb cukrot, adagonként 38,5 grammot, többet, mint bármely más üdítőital.

5. Ízesített tejtermékek

A tejtermékek egészségesek lehetnek, de a csokoládés vagy epres tej az egyik legegészségtelenebb ital lehet a szervezet számára. A tej igen gazdag tápanyagokban, tartalmaz fehérjét, csontépítő kalciumot és D-vitamint, amikor azonban ízesítik, például eperrel vagy csokoládéval, a hozzáadott cukor a tápláló pohár tejet egészségtelen itallá változtatja, amely mind az összes cukorban, mind a kalóriában magasabb, ami növelheti az elhízás és a túlsúly kialakulásának kockázatát.

(Eat This)

Nyitókép: Shutterstock