narancslé

Valóban egészséges a gyümölcslé-böjt vagy inkább árt?

A narancs, zeller, cékla és almalé frissítő és finom módja lehet a tápanyagbevitel növelésének, sokan pedig úgy gondolják, hogy ez segít „megtisztítani” a szervezetet. Vajon valóban jót tesz nekünk, ha pár napig csak gyümölcsleveket fogyasztunk?



A Nutrients című folyóiratban megjelent kutatás szerint a többnapos gyümölcslé-böjt – amikor a friss gyümölcsöket és zöldségeket kizárólag levekre cseréljük – megfoszthat minket azoktól a rostoktól, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

A kutatást a Northwestern Egyetem és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói végezték, 14 önkéntes részvételével, akiket három csoportra osztottak: az első csoport csak pépesített gyümölcslevet fogyaszthatott, a második kizárólag növényi alapú ételeket ehetett, a harmadik pedig ebből a kettőből álló, vegyes étrendet követett.

Figyelmedbe ajánljuk! A böjtöléshez hasonló előnyöket válthat ki egy ital

A kizárólag gyümölcsleveket fogyasztó csoportnál jelentős változásokat tapasztaltak a baktériumállományban, melyet a megnövekedett cukorbevitel okozott – különösen a gyulladást kiváltó baktériumok száma nőtt meg. A bélflórában is tapasztaltak változásokat – három nap alatt megnőtt azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyeket gyulladással és kognitív hanyatlással hoztak összefüggésbe a kutatók.

Ugyanakkor az a tény, hogy ilyen gyorsan nőtt a káros baktériumok száma és csökkent az egészségeseké, további kutatásokat szükségességét veti fel. A kutatók szerint a rost eltávolítása a kulcsprobléma, hiszen a rostok kiegyensúlyozzák a cukortartalmat és elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását.

bolti narancslevek

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

„A gyümölcslevek tápanyagtartalma – különösen a cukor- és szénhidrátszintjük – jelentős hatással van a bél- és szájflóra egyensúlyára”

– mondja Maria Luisa Savo Sardaro, a Northwestern Egyetem élelmiszer-mikrobiológusa.

A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges étrendnek, és a legtöbbünknek többet kellene fogyasztanunk belőlük. A gyümölcslevek segíthetnek ebben, de nem árt óvatosnak lenni.

A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, különösen a hosszú távú hatások feltárására, főként a száj egészsége szempontjából, mivel a szájüreg az első hely, ahol az elfogyasztott ételek és italok hatása megjelenik.

„Ez jól mutatja, milyen gyorsan befolyásolhatják étrendi döntéseink a szervezetünkben élő baktériumokat”

– mondja Melinda Ring, a Northwestern Egyetem integratív orvoslás szakértője.

„A száj mikrobiomja gyors jelzője az étrend hatásainak.”

Ha szereted a gyümölcsleveket, inkább turmixolj, hogy a rostok is megmaradjanak, vagy párosítsd a leveket teljes értékű ételekkel, hogy kiegyensúlyozd a mikrobiomra gyakorolt hatást.

(ScienceAlert)

Borítókép: Shutterstock