
Valóban egészséges a gyümölcslé-böjt vagy inkább árt?
A narancs, zeller, cékla és almalé frissítő és finom módja lehet a tápanyagbevitel növelésének, sokan pedig úgy gondolják, hogy ez segít „megtisztítani” a szervezetet. Vajon valóban jót tesz nekünk, ha pár napig csak gyümölcsleveket fogyasztunk?
A Nutrients című folyóiratban megjelent kutatás szerint a többnapos gyümölcslé-böjt – amikor a friss gyümölcsöket és zöldségeket kizárólag levekre cseréljük – megfoszthat minket azoktól a rostoktól, amelyek elengedhetetlenek egészségünk megőrzéséhez, derül ki a ScienceAlert cikkéből.
A kutatást a Northwestern Egyetem és az Illinois-i Urbana-Champaign Egyetem kutatói végezték, 14 önkéntes részvételével, akiket három csoportra osztottak: az első csoport csak pépesített gyümölcslevet fogyaszthatott, a második kizárólag növényi alapú ételeket ehetett, a harmadik pedig ebből a kettőből álló, vegyes étrendet követett.
Figyelmedbe ajánljuk! A böjtöléshez hasonló előnyöket válthat ki egy ital
A kizárólag gyümölcsleveket fogyasztó csoportnál jelentős változásokat tapasztaltak a baktériumállományban, melyet a megnövekedett cukorbevitel okozott – különösen a gyulladást kiváltó baktériumok száma nőtt meg. A bélflórában is tapasztaltak változásokat – három nap alatt megnőtt azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyeket gyulladással és kognitív hanyatlással hoztak összefüggésbe a kutatók.
Ugyanakkor az a tény, hogy ilyen gyorsan nőtt a káros baktériumok száma és csökkent az egészségeseké, további kutatásokat szükségességét veti fel. A kutatók szerint a rost eltávolítása a kulcsprobléma, hiszen a rostok kiegyensúlyozzák a cukortartalmat és elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását.
„A gyümölcslevek tápanyagtartalma – különösen a cukor- és szénhidrátszintjük – jelentős hatással van a bél- és szájflóra egyensúlyára”
– mondja Maria Luisa Savo Sardaro, a Northwestern Egyetem élelmiszer-mikrobiológusa.
A gyümölcsök és zöldségek fontos részei az egészséges étrendnek, és a legtöbbünknek többet kellene fogyasztanunk belőlük. A gyümölcslevek segíthetnek ebben, de nem árt óvatosnak lenni.
A kutatók szerint további vizsgálatokra van szükség, különösen a hosszú távú hatások feltárására, főként a száj egészsége szempontjából, mivel a szájüreg az első hely, ahol az elfogyasztott ételek és italok hatása megjelenik.
Olvasd el ezt is! 4 károsnak tűnő szokás, ami a tudomány szerint egészséges
„Ez jól mutatja, milyen gyorsan befolyásolhatják étrendi döntéseink a szervezetünkben élő baktériumokat”
– mondja Melinda Ring, a Northwestern Egyetem integratív orvoslás szakértője.
„A száj mikrobiomja gyors jelzője az étrend hatásainak.”
Ha szereted a gyümölcsleveket, inkább turmixolj, hogy a rostok is megmaradjanak, vagy párosítsd a leveket teljes értékű ételekkel, hogy kiegyensúlyozd a mikrobiomra gyakorolt hatást.
Borítókép: Shutterstock