Egy ember mérlegen áll

Mitől lesz sikertelen egy diéta? 6 hiba, amire érdemes odafigyelni

Olykor előfordul, hogy az ember hibásan azt hiszi, mindent megtesz a fogyás érdekében, mégsem lát változást a tükörben és a mérlegen állva sem. Alábbi cikkünkben olyan hibákat és tévhiteket gyűjtöttünk össze, melyek könnyedén vezethetnek sikertelen diétához.


1. Szükségesnél több kalória bevitele

A diéták lényege, hogy a test több kalóriát égessen el egy nap folyamán, mint a bevitt mennyiség. A heti néhányalkalmas edzések kívánósabbá teszik az embert, így sokakkal megesik, hogy csalnak egy kicsit a fogyókúrában és többet esznek, mint amennyire a szervezetüknek valóban szüksége lenne. A folyamat kezdetén érdemes egy alkalmazásban nyomon követni a napi betevő összetételét, valamint az amellett végzett testmozgás értékét.

2. Egészségesnek vélt nassolnivalók túlzott habzsolása

Tápanyagszeletek és edzés utáni italok tömkelege kapható a boltokban és az edzőtermek pultjainál, melyeket gyakran fogyasztanak testmozgást követően. Fontos tudni azonban, hogy ezek legtöbbször sokkal több hizlaló anyagot tartalmaznak, mint a hagyományos nassolnivalók. Akkora adagokra nincs szükség minden edzés során, így célszerű más finomságokat választani, például egy görög joghurtot gyümölcsdarabokkal.

3. Nem megfelelő hidratáltság

Az emberi szervezet gyakran keveri össze a kiszáradást az éhséggel, így a legtöbb esetben az emberek minden indok nélkül szaladnak a hűtőszekrényhez extra kalóriák beviteléért — írja az Eating Well. Napi szinten kellő mennyiségű vizet kell elfogyasztani, hogy a test rendeltetés szerűen működjön és ne küldjön téves jeleket az agyba.

4. Rövid edzések használata kifogásként az ülőmunka folytatásához

A kezdők gyakori hibája, hogy az egész napos ülést félórás edzésekkel próbálják kiegyenlíteni. Ez az arány nem egészséges, a fogyáshoz pedig nagyon kevéssé járul hozzá. Számos olyan cselekvés létezik, amely edzőtermi aktivitás nélkül is segíti a súlycsökkenést. Ilyen lehet például a kertészkedés, a kutyasétáltatás vagy a lépcsőzés is.

5. Csak kardió

Nem kell azonnal a legnagyobb súlyok után nyúlni ennek hallatán, viszont a futás, biciklizés és lépcsőzése mellett nem árt néha egy kis extra súlyt megemelni a konditermekben. Az ilyen típusú gyakorlatok hatékonyabban járulnak hozzá a diétához, valamint az izomépítéshez, így célravezetőbb a kívánt testalkat eléréséhez.

6. Mérleg állandó figyelése

A mérleg nem mondja el a teljes igazságot, így könnyen átverhet. Mivel kizárólag a teljes testtömeg lemérésére képes, így nem mutatja, hogy a heti edzések mennyi extra izmot hoztak, ezzel együtt pedig mekkora mértékben csökkent le a zsírréteg. A gyakori figyelés sokszor elveheti az emberek mozgás kedvét, így gyakran ez lehet a feladások oka.

Nyitókép: Unsplash/i yunmai