Ablakot pucoló fiatal nő

Ezek az egyszerű tevékenységek csökkentik a sztrók kockázatát

Bizonyos könnyű tevékenységekkel csökkenthetjük a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegség és a sztrók kockázatát.

Az amerikai felnőttek többsége napi 12 órát ülve tölt. Az ülő életmód mentális és fizikai egészségi állapotát többnyire ismerjük.

A túl sokáig tartó ülés bizonyítottan növeli számos hosszú távú betegség, például az elhízás, a 2-es típusú cukorbetegség, a szívbetegségek és más egészségügyi problémák, köztük a fáradtság, a depresszió, a szorongás és a demencia esélyét.

Az inaktív életmód okozta súlyos károk leküzdése érdekében az általános egészségügyi irányelvek azt javasolják, hogy a felnőttek hetente legalább 150 perc közepes intenzitású testmozgást végezzenek. Egy tanulmány szerint azonban a napközbeni könnyű tevékenységek, például háztartási feladatok elvégzése csökkenti a szívbetegség és a sztrók kockázatát.

„A könnyű intenzitású fizikai tevékenység lehet például a porszívózás, a padlósöprés, az autómosás, a szabadidős séta, a nyújtás vagy a fogócskázás. Megfigyeltük, hogy mind a fizikai aktivitás, mind az ülőmunka egymástól függetlenül befolyásolta a stroke kockázatát. Kutatásunk azt mutatja, hogy a stroke megelőzésére irányuló stratégiáknak mindkettőre összpontosítaniuk kell”

– idézi Dr. Steven Hookert, a tanulmány első szerzőjét a PsyBlog.

A tanulmányban közel 8000, 45 éves és idősebb felnőttet vontak be és követtek nyomon hét éven keresztül.
A kutatócsoport kiszámította, hogy az alanyok mennyi időt töltöttek ülve és milyen intenzitású fizikai aktivitást végeztek. A fizikai aktivitás és az ülőidő méréséhez és rögzítéséhez a résztvevőknek csípőre szerelt gyorsulásmérőt kellett viselniük a nap folyamán.

Ezután megnézték a hét év követés alatt bekövetkezett sztrókok számát.

Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál a résztvevőknél, akik a nap folyamán 13 órát vagy annál hosszabb ideig voltak inaktívak, 44 százalékkal nagyobb volt a sztrók kialakulásának valószínűsége.


„Az eredmények azért erősebbek, mert az aktivitást és a mozgásszegény magatartást gyorsulásmérővel mértük, ami lényegesen pontosabb adatokat szolgáltat, mint a korábbi tanulmányok, amelyek önbevallásos mérésekre támaszkodtak”

– fogalmazott Hooker elmondta.

A Centers for Disease Control and Prevention által közzétett 2010 és 2015 közötti amerikai országos adatok szerint a felnőttek mintegy 23 százaléka felelt meg az aerob és izomerősítő tevékenységekre vonatkozó iránymutatásoknak.

Egy másik tanulmány szerint a napi 7000 lépés (5,6 km) gyaloglás körülbelül kétharmadával csökkenti a halálozás kockázatát a felnőtteknél.

Ha ez nem kivitelezhető, akkor a napi többször 10 percig tartó könnyű vagy közepes intenzitású mozgás vagy tevékenység sokat segíthet a szívbetegség és a stroke kockázatának csökkentésében.

„A szív és az agy általános egészsége érdekében mozogjon többet a lehetőségeihez mérten, és üljön kevesebbet”

– tette hozzá Hooker.

Nyitókép: Shutterstock