Párnára fejét hajtó nő alszik, rózsaszínű háttér előtt

Íme egy hatékony trükk a gyors elalváshoz

Adjunk a birkaszámolásnak szabadnapot, és próbáljuk ki ezt a technikát.


Mindannyian voltunk már úgy, hogy forgolódtunk az ágyunkban, és képtelenek voltunk elaludni. Az órát néztük, és percről percre egyre nyugtalanabbnak éreztük magunkat, miközben végtelen gondolatok száguldoztak a fejünkben. Egyre nagyobb frusztrációt és nyomást éreztünk, lehet, hogy elkezdtünk játszani a telefonunkon, vagy bekapcsoltuk a tévét, hogy segítsünk a fáradtságérzetünkön.

Amikor elkezdjük megtapasztalni ezt a nyomásérzetet, hogy el kell aludjunk, a vegetatív idegrendszerünket a harc, a menekülés vagy a fagyasztás állapotába helyezzük. Valóban, rendkívül nehéz lesz elaludni, ha a testünk magas készültségben van. Furcsa módon, amikor azt mondjuk magunknak, hogy aludjunk el, pontosan az ellenkező reakció következik be, és végül szorongást keltünk. Sokszor a klinikusok a paradox szándéknak nevezett megközelítést alkalmazzák, hogy segítsenek az embereknek elaludni.

Mi az a paradoxon szándék?

A paradox szándék (PI) olyan pszichoterápiás technika, amely arra utasítja a klienseket, hogy folytassák vagy rontsák a nemkívánatos viselkedést. Bár az előfeltevés nagyon ellentmondásos, a cél az, hogy a kliens úgy érezze, ő irányítja a helyzetet.

Ralph M. Turner és Michael Asher pszichológusok a PI-t olyanoknál alkalmazták, akiknek alvászavaraik voltak. Arra utasították az alvászavarral küzdő embereket, hogy próbáljanak meg minél tovább ébren maradni. Arra a következtetésre jutottak, hogy azoknál a személyeknél, akiknek alvás közbeni álmatlanságuk volt, magas volt a teljesítményszorongás szintje, és azáltal, hogy levették róluk az elalvás okozta nyomást, képesek voltak elaludni.

A paradox szándék segíthet más nehézségek esetén is

A PI bizonyítottan hasznos technikának bizonyult azok számára is, akik kényszerbetegséggel, fóbiákkal és más szorongásos zavarokkal küzdenek.

Például, ha valaki azzal a kényszerrel küzd, hogy túl sokáig mossa a kezét, a szakember javasolhatja neki, hogy mondja el magának a következőt: „Folytasd a kézmosást, és soha ne hagyd abba”. Bár ez a kívánt céllal ellentétesen hangzik, mégis úgy tűnik, hatékonyabbnak tűnik a cél elérésében.

Továbbá az American Journal of Psychiatry szerint a PI-t azért alkalmazták, hogy lássák, segít-e a krónikus anorexia nervosán. Felfedezték, hogy a PI-vel kezelt betegek sikeres eredményeket mutattak, ezért további vizsgálatokat javasoltak.

Emellett a PI-t is vizsgálták, hogy kiderüljön, segíthet-e a korai magömlés megfékezésében.

A paradox szándék három módja a paradox szándék használatának az elalvás elősegítésére

  • Mondjuk el magunknak, hogy nem fogunk elaludni, bármi történjen is.
  • Mondjuk el magunknak, hogy holnap a lehető legálmosabbnak kell éreznünk magunkat.
  • Mondjuk el magunknak, hogy ne csukjuk be a szemünket.