Stílusos lakás belső modern konyhával

5 rossz szokás, ami miatt az otthonod piszkosabb lesz

Összeszedtük azokat a rossz szokásokat, amelyeket érdemes elhagyni a rendezettebb otthonért.

Mindannyian tiszta otthonban szeretnénk élni, de néha a legjobb erőfeszítéseink ellenére is, otthonunk előbb-utóbb piszkosabb lesz, és újra takarításra szorul. Vannak olyan módszerek is, amelyekkel megkönnyíthetjük a takarítást, és meghosszabbíthatjuk, mennyi idő telik el, mielőtt újra elő kell vennünk a takarítókészletet.

Vannak azonban olyan dolgok, amelyek szabotálják a takarítási erőfeszítéseinket. Ezeknek a szokásoknak a megtörésével segíthetünk abban, hogy otthonunk tisztább maradjon, még akkor is, ha ugyanannyit vagy ritkábban takarítunk. Az alábbiakban ezeket gyűjtöttük össze.

1. Kinti cipő viselése otthon

Ha csak néhány másodpercet szánunk arra, hogy levesszük a cipőnket minden alkalommal, amikor kintről bejövünk, órákig tartó porszívózást spórolhatunk meg, nem is beszélve a baktériumokról, amelyek távol maradnak a lakóterektől. Tegyük ezt a szokást mindenki számára egyszerűvé azzal, hogy biztosítunk egy padot vagy széket a cipők könnyebb levételéhez.

Ez az egyszerű, az ajtónál tett lépés biztosítja, hogy ne kövessük a kültéri szennyeződéseket minden egyes jövés-menéssel a beltérbe. Ne féljünk megkérni a vendégeket sem, hogy belépés előtt vegyék le a cipőjüket, jó eséllyel ugyanezt kérnék tőlünk is, amikor meglátogatjuk őket az otthonukban.

2. Nem hajtjuk le a WC-tetőt, mielőtt lehúzzuk a WC-t

Az a fedél nem csak azért van ott, hogy megakadályozza, hogy a mobilunkat a WC-be ejtsük. Kutatások szerint a WC lehúzása felhajtott fedéllel akár 1,5 méteres távolságig is elszórhatja a szennyezett aeroszol részecskéket, ami gyakorlatilag semmissé teszi a fürdőszobában végzett fertőtlenítést vagy takarítást. Annak érdekében, hogy a felületek tiszták maradjanak a nem látható dolgoktól, csukjuk le a tetőt, mielőtt lehúzzuk vécét.

3. Tisztítás piszkos eszközökkel

Egy piszkos felmosórongy vagy szivacs egyszerűen csak szétkeni a szennyeződést és a baktériumokat. Szánjunk időt arra, hogy minden használat után alaposan megtisztítsuk az eszközöket, teljesen kiürítve vagy forró vízben kimosva és fertőtlenítőszer hozzáadásával.

Időnként pedig cserélje le új eszközökre őket. Emellett a koszos készülékek, például a mosógépek, mosogatógépek és porszívók nem tisztítanak olyan hatékonyan, így minden, amivel tisztítjuk őket, kicsit koszosabb lesz, mint lehetne. Tartsuk tisztán és jó állapotban az összes eszközt, hogy a legtöbbet hozhassuk ki a takarításból és ne kelljen duplán dolgoznunk.

4. A konyhai törölközők elhanyagolása

Kevés olyan gyakran használt takarítóeszköz van, mint a konyharuha. Az adatok azt mutatják, hogy a konyharuhák könnyen szennyeződnek, és még ha csak a tiszta kezek szárítására használjuk is ezeket, valószínűleg nem mossuk őket elégszer. Így minden alkalommal, amikor használjuk a konyharuhát, baktériumokat és más szennyeződéseket terjesztünk a kezeinkre és más felületekre.

Próbáljuk meg gyakrabban kimosni a konyharuhákat, különösen, ha hús vagy hal főzése után takarításra használjuk azokat.

5. Hagyjuk, hogy a takarítási munkák felhalmozódjanak

A legtöbben találunk okot arra, hogy minél tovább elkerüljük a rendetlenséget. De ha minden nap végzünk egy kis takarítást, mosunk egyet, levesszük a tiszta ruhákat a szárítóról vagy kiporszívózunk egy vagy két szobát, akkor az egész lakás takarítása nem lesz olyan nyomasztó.

Érdemes egy rövid napi teendőlistát készíteni, vagy kiosztani ki a napi feladatokat a háztartás minden tagjának: minden nap néhány percet szánva ezekre, megkímélhetjük magunkat a hétvégi takarítással töltött óráktól.

(Bhg)

Nyitókép: Shutterstock