Kanalat a szájában tartó nő

Ezeket a tevékenységeket kerüld üres hassal

Mindannyian ismerjük az érzést, amikor az éhségtől különböző fizikai tüneteink vannak már: gyengeség, fáradtság, korgó gyomor, és a másnapossághoz hasonlító érzés, amely akkor jelentkezik, amikor a vércukorszint lecsökken, és a kortizol és az adrenalin elárasztja a szervezetet, ami potenciálisan stressz- és ingerültségérzetet okozhat. Ilyenkor az alábbi dolgokat soha ne végezzük.

1. Ne kávézzunk éhgyomorra

Sokak első mozdulata a reggeli ébredés után a kávé elkészítése és elfogyasztása. De mielőtt meginnánk belőle egy csészével, előbb együnk valamit. Amellett, hogy a kortizolszintünk megemelkedik a nap elején, a reggeli első kávéfogyasztás bélrendszeri problémákat is okozhat, ha étellel kipárnázatlanul éri a gyomrot. Mivel a kávé savas ital, segíthet serkenteni a gyomorsav termelést, és ha éhgyomorra isszuk, bélproblémákat, például savas refluxot okozhat vagy súlyosbíthatja azt.

Ehelyett érdemes a kávét reggeli után fogyasztani, egyrészt azért, hogy a kortizolszint ne emelkedjen túlságosan magasra reggel, másrészt hogy csökkentsük a gyomor-bélrendszeri problémákat. Érdemes olyan reggelit fogyasztani, amely magas kalciumtartalmú ételeket tartalmaz, például spenótot, mandulát vagy joghurtot, ami segíthet semlegesíteni az ital savasságát (és a gyomrunkban lévő savakat).

A kávéfajtát is megváltoztathatjuk, hogy kevésbé legyen savas, ha a forrón főzött kávé helyett a hidegen főzöttet választjuk például, amely körülbelül 70%-kal kevésbé savas.

2. Ne feküdjünk le éhesen

Az éhgyomorra lefekvésnek semmi pozitív hozadéka nincsen. Bár sokan azt gondolják, hogy könnyebben fogynak, ha éhesen fekszenek le aludni, erről nincs szó, sőt. Drámaian lecsökkentheti a vércukorszintet, és minél inkább úgy érezzük, hogy éhezünk, annál valószínűbb, hogy később falánkak leszünk, különösen reggel, ami a nap hátralévő részében felborítja az anyagcserét.

Az éhgyomorra lefekvés következtében az alvás minősége is rosszabb lehet, mivel az éhségérzet megakadályozza az agy számára a megfelelő mély alvást. Ráadásul, ha éhesen alszunk el, a testünk (amely a nap 24 órájában üzemanyagot éget) végül izomtömeget égethet el, hogy táplálkozzon, ami azt jelenti, hogy elveszíthetjük az edzőteremben nehezen megszerzett eredményeinket. Ehelyett ajánlott lefekvés előtt néhány órával enni egy kis mennyiséget.

3. Kerüljük az étkezés előtti bevásárlást

Ha éhesen vásárolunk be, akkor nagy valószínűséggel olyan finomságokat is bepakolunk a kosarunkba, amikről nem is tudtuk, hogy kívánjuk. Üres gyomorral bevásárolni azt eredményezi, hogy sok édes/magas szénhidráttartalmú dolgot veszünk, amire valószínűleg éppen akkor vágyunk.

Egy, a Cornell Egyetem kutatói által végzett kétrészes vizsgálat az élelmiszer vásárlási szokásokat vizsgálta a nap különböző időpontjaiban, valamint a különböző éhségszintű résztvevőknél. A résztvevők között voltak olyanok, akik öt órája nem ettek, de a kutatók megetettek néhány személyt keksszel, majd megfigyelték, hogy mennyit vásároltak a boltban.

Azok, akik nem ettek előtte kekszet, végül magasabb kalóriatartalmú élelmiszereket vásároltak. Hasonló történt akkor is, amikor a vásárlók közvetlenül vacsora előtt mentek a boltba, ahelyett, hogy közvetlenül az ebéd elfogyasztása után vásároltak volna.

4. Ne eddzünk éhgyomorra

Egy, a Journal of Science and Medicine in Sport című szaklapban megjelent tanulmány olyan személyeket vizsgált, akik éhgyomorra edzettek. Megfigyelték, hogy az éhgyomorra végzett edzés gátolhatja az edzésteljesítményt és csökkentheti az edzés hatékonyságát.

Ehelyett fontos, hogy edzés közben igyekezzünk a megfelelő táplálkozást követni, mind előtte, mind utána. Próbáljunk meg enni egy könnyű étkezést körülbelül egy órával bármilyen edzés előtt, vagy egy egészséges snacket kicsit előtte. Próbáljunk meg nem enni semmi túl nagy vagy nehéz ételt közvetlenül edzés előtt, és várjunk legalább néhány órát, mielőtt nekivágnánk az edzőteremnek.

Edzés után az izmok glikogénkészlete lemerül, ezért az edzés befejezése után két órán belül egy fehérjékkel és szénhidrátokkal kiegyensúlyozott étkezés jó lépés, hogy gyorsabban regenerálódjunk. Emellett ügyeljünk arra is, hogy hidratáltak maradjunk.

5. Kerüljük a rágógumizást éhgyomorra

Bár a rágógumi rágózás kedvelt időtöltés az étkezések között, hogy visszatartson minket a nassolástól vagy egyszerűen csak felfrissítse a leheletünket, az éhgyomorra történő rágógumizás meglepő problémákat okozhat.

Az American Journal of Gastroenterology című folyóiratban megjelent tanulmány a rágógumi bélrendszerre gyakorolt hatását vizsgálta, és megállapította, hogy a rágógumi ugyanolyan hatékonyan termeli a gyomorsavat, mint az étkezés. Ez talán nem jelent problémát, ha tele van a gyomrunk, de ha üres, akkor a gyomorsav megnő, mivel nincs táplálék, amivel kölcsönhatásba léphetnénk. Ez egy sor kellemetlen problémát okozhat, például puffadást, gyomorégést, hányingert és hasi diszkomfort érzést.

Bár ez elég kellemetlen, a magas gyomorsavszint más betegségek, például a gyomorfekély, a gyomor-bélrendszeri vérzés és a GERD kialakulásához is hozzájárulhat, illetve növelheti azok kockázatát.

(Health Digest)

Nyitókép: Shutterstock