A csilipaprika 6 meglepő egészségügyi előnye, amiről nem tudtál
1. Javítja az emésztőrendszer egészségét és az anyagcserét
A csilipaprikában található kapszaicin nevű vegyület egyik legnagyobb előnye, hogy hozzájárul a bélrendszer egészségéhez és a fogyáshoz. A közhiedelemmel ellentétben ez a zöldség valójában gyomorirritáció-csökkentő hatású, és nagyszerű módja a gyomorfekély kezelésének.
Emellett a csilipaprika, különösen por formájában, gazdag antioxidánsokban és más vegyületekben, amelyek enyhíthetik az egyéb emésztési problémákat, mint például a gyomorpanaszok, bélgázok, hasmenés és görcsök. A paprika azért képes ezt elérni, mert serkenti a gyomornedveket, és az emésztőrendszerben lévő savasság ellen hat.
A csilipaprika továbbá felgyorsíthatja az anyagcserét, amellyel megfékezhetjük a sóvárgást és javíthatjuk a zsírégetés sebességét. Általánosságban úgy gondolják, hogy a csilipaprika fogyasztása más egészséges életmóddal együtt javíthatja a fogyást.
2. Enyhíti a migrént
A csilipaprikából származó kapszaicin a fejfájás és a migrén kezelésében is hatásosságot mutatott. Az Amerikai Neurológiai Akadémia Philadelphiában megrendezett éves találkozójának tanulmánya szerint 18 fejfájásos diagnózissal rendelkező beteget kezeltek intranazális kapszaicinnel, melynek eredményeként 13 betegnél teljes enyhülést tapasztaltak.
A többi beteg többségénél némi enyhülést tapasztaltak, és csak egy betegnél nem volt enyhülés. A kutatók megállapították, hogy a kapszaicin érzéketleníti a trigeminális ideget és csökkenti a CGRP-t – mindkettő felelős a migrénes fájdalom kialakulásáért.
3. Küzd a gombás fertőzések, a megfázás és az influenza ellen
A csilipaprika jellegzetes piros színe arra utal, hogy béta-karotinban vagy pro-A-vitaminban gazdag. Az A-vitamin kulcsfontosságú az egészséges légző-, bél- és húgyúti rendszer fenntartásában. Emellett a chilipaprikában található A-vitamin és C-vitamin létfontosságú a fertőzésekkel és betegségekkel szembeni immunitás kiépítésében.
Ha dugulástól vagy allergiától szenvedünk, a kapszaicin orrspray segíthet enyhíteni a tüneteket. Ezenkívül a kapszaicin számos antibakteriális tulajdonsággal rendelkezik, amelyekkel felvehetjük a harcot a krónikus orrmelléküreg-fertőzésekkel szemben. Emellett, ha magas lázunk van, a csípős csilipaprika nemcsak a fájdalmat enyhítheti, hanem az immunrendszert is serkentheti a vírus leküzdésére.
De gombaellenes tulajdonságai miatt is használható, mert elpusztítja az étkezési kórokozókat, az olyan baktériumokat, mint a H. pylori, és számos gyulladásos bélbetegséget gyógyíthat.
4. Ízületi fájdalomcsillapítást biztosít
Amellett, hogy a fejfájás és a migrén természetes fájdalomcsillapító forrása, az ízületi fájdalmak csökkentésére is használható. Lényegében a csilipaprikát a bőrre kenve csökkenthetjük a kémiai P. A kémiai P az a vegyület, amely a fájdalomüzenetek agyba történő továbbításáért felelős.
A kapszaicin kötődik a fájdalomreceptorokhoz, és égő érzést vált ki, ami idővel érzéketlenné teheti azokat. Ily módon a kapszaicin fájdalomcsillapítóként hat. Jellemzően övsömör, ízületi fájdalom és HIV-neuropátia kezelésére használható.
5. Támogatja a szív- és érrendszeri egészséget
A csilipaprika nagyszerű, természetes módja lehet a szív- és érrendszer támogatásának és a szívbetegségek megelőzésének is. Magas káliumtartalommal rendelkezik, amely ásványi anyagnak számos funkciója van az emberi szervezetben. A kálium a folsavval kombinálva csökkentheti a szívbetegségek kialakulásának esélyét, ezenkívül segíthet ellazítani az ereket, ami megkönnyíti a vér áramlását a szervezetben.
A csilipaprika továbbá riboflavint és niacint is tartalmaz. Utóbbi felelős az egészséges koleszterinszint fenntartásáért, és ezáltal csökkenti a szívbetegségek kockázatát. A csilipaprika a vérben lévő zsírokat is megvédheti a szabad gyökökkel szemben. Egy tanulmány például azt találta, hogy a friss chili fogyasztása növelte a vérzsírok oxidációval szembeni ellenálló képességét, ami a triglicerideket és a koleszterinszintet károsító szabad gyököknek köszönhető.
6. Javíthatja a kognitív funkciókat
Az erős kognitív teljesítmény fenntartásának egyik legfontosabb módja a megfelelő mennyiségű oxigén és vas. Szerencsére a csilipaprika gazdag vasban. Ez a véráramlás és a hemoglobintermelés növekedéséhez vezet az agyunkban.
A csilipaprika viszont segíthet javítani a kognitív teljesítményt, emellett csökkentheti az olyan kognitív rendellenességek, mint a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét is.
Nyitókép: Unsplash