Egyszerű, de különleges nyári saláta recept
Ennek a könnyed, nyári salátának a merész ízét a szardellával párosított zúzott fokhagyma adja többek között, míg a citrom élénk savasságot, a dijoni mustár pedig tejmentes krémességet kölcsönöz. Tökéletes helyettesítő nincs, de ha inkább kihagynánk a szardellát, használjunk Worcestershire-szószt, szójaszószt vagy misopasztát.
Ami a salátát illeti, a tetejére pácolt fehérbabot, grillezett csirkét, sült lazacot vagy bőséges feta sajtot is tehetünk.
Összetevők
- 1 csomag szardellafilé olajban
- 1 kis gerezd fokhagyma, meghámozva és összezúzva
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 közepes citrom leve (kb. 3 evőkanál)
- 1 teáskanál dijoni mustár
- Frissen őrölt fekete bors
- 140 g zsenge fejes saláta, vegyes zöldségek vagy rukkola
- Kóser só, ízlés szerint
- Tengeri sópehely, a tálaláshoz
Fotó: Shutterstock
Elkészítés
1. Egy mozsárban zúzzuk össze durva péppé a szardellát és a fokhagyma gerezdeket. Adjuk hozzá az olívaolajat, a citromlevet, a mustárt és néhány szem borsot. Keverjük erőteljesen, amíg összeáll és emulgeálódik. (Ha nincs mozsarunk és mozsártörőnk, akkor a kés hátuljával is pépesíthetjük a szardellát és a fokhagymát egy vágódeszkán).
2. Ha szükséges, tépkedjük a zöldfűszereket falatnyi darabokra, és tegyük egy nagy tálba. Locsoljuk meg az elkészült vinaigrette-tel, és forgassuk össze. Ízlés szerint sóval és további borssal fűszerezzük, majd szórjuk meg egy bőséges csipetnyi pelyhes tengeri sóval.
(PureWow)
Nyitókép: Shutterstock