Cékla saláta kéksajttal, dióval és vinaigrette-tel

Így extrázd meg a sült cékla salátádat

Életed legjobb sült cékla saláta receptjét mutatjuk meg.

Ha valami egészen extrára vágyunk ebben a fránya, hideg időben, nincs is jobb megoldás, mint egy jó sült céklasaláta kecskesajttal és juharleveles vinaigrette-tel. Elég jól hangzik, de lehet még emelni a tétet. Ahelyett, hogy fóliába csomagolnánk, a céklát narancs- és édesköményolajban érdemes megsütni, amely élénkebb és merészebb ízt biztosít.

A maradék olajról se feledkezzünk meg, melyet egy egyszerű, de meglepő vörösborecet és juharszirup vinaigrette formájában hasznosíthatunk újra.

Ami a saláta többi részét illeti, a borsos rukkola ellensúlyozza a cékla édességét, a pirított tökmag ropogósra sült, a kecskesajt pedig krémesen zamatos. Az íze mennyei, és bár bonyolultnak tűnik az elkészítése a sok hozzávaló miatt, egyáltalán nem az.

Tippek a legjobb sült céklasaláta elkészítéséhez

  • Dolgozzunk előre. A céklát már néhány nappal korábban megpiríthatjuk, meghámozhatjuk és felszeletelhetjük, ahogy a salátaöntetet és a pirított tökmagot is szintén előre elkészíthetjük. Fontos, hogy az összes elemet külön tároljuk, és közvetlenül tálalás előtt keverjük csak össze.
  • Azonnal tálaljuk. Ez a saláta akkor a legjobb, ha azonnal fogyasztható, különben a rukkola megfonnyad.

Hozzávalók

  • 68 dkg kis vagy közepes cékla
  • 1-2 közepes nagyságú narancs
  • 1 teáskanál édesköménymag
  • 6 cl plusz 2 evőkanál olívaolaj, elosztva
  • 10 gramm teáskanál kóser só, elosztva, plusz szükség szerint még több
  • 3/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors, elosztva
  • 1/4 teáskanál pirospaprika pehely
  • 20-22 gramm tökmag
  • 1 evőkanál vörösborecet
  • 2 teáskanál juharszirup
  • 40 dkg bébi rukkola
  • 55-60 gramm friss kecskesajt

Elkészítés

  1. Állítsunk egy rácsot a sütő közepére, és melegítsük fel a sütőt 220 ºC-ra. Közben készítsük el a következőket, és helyezzük őket ugyanabba a 23x33 centiméteres sütőformába. Vágjunk le és súroljunk meg 68 dkg céklát. Egy zöldséghámozóval hámozzunk meg 3 nagy csíkot 1 közepes narancsból. Facsarjunk le 1-2 közepes narancsot, amíg 8 cl narancslé nem lesz belőle. Durvára törjünk össze 1 teáskanál édesköménymagot mozsárral és mozsártörővel vagy egy kis serpenyő aljával.
  2. Adjunk 6 cl olívaolajat, 10 gramm kóser sót, 1/2 teáskanál fekete borsot és 1/4 teáskanál pirospaprikapelyhet a tepsibe, és forgassuk össze. Egyenletes rétegben terítsük el, majd fedjük le a tepsit alufóliával.
  3. Süssük 30 percig, majd vegyük le a fedőt, forgassuk meg a céklát, és rendezzük vissza egyenletes rétegbe. Fedjük le ismét, és süssük addig, amíg a cékla megpuhul, még kb. 20 percig.
  4. Vegyük le a fedőt, és hagyjuk kihűlni, amíg langyos nem lesz, kb. 30 percig. Közben tegyünk 20-22 gramm tökmagot egy kis peremes lapra, sütő-vagy pitetálra. Süssük, amíg megpirul és illatos lesz, kb. 3 percig, majd tegyük félre hűlni.
  5. Egyszerre csak egy-egy darabbal dolgozzunk, és egy száraz papírtörlővel dörzsöljük át a céklák héját, hogy meghámozhassuk őket. Dobjuk el a héjakat, majd vágjuk a céklákat 3,5-4 cm széles szeletekre. Tegyük egy nagy tálba.
  6. Öntsük a sütőtálban lévő folyadékot egy finom szemű szűrőn keresztül egy kis folyadékmérő csészébe vagy tálba. Adjuk hozzá a maradék 2 evőkanál olívaolajat, 1 evőkanál vörösborecetet, 2 teáskanál juharszirupot, a maradék 1/4 teáskanál kóser sót és a maradék 1/4 teáskanál fekete borsot, majd keverjük össze az egészet.
  7. Morzsoljunk 55-60 gramm puha kecskesajtot a céklákhoz. Adjunk hozzá 40 dkg bébi rukkolát és a tökmagot. Locsoljuk meg az öntettel, és forgassuk össze. Kóstoljuk meg, és szükség szerint ízesítsük még több sóval (ha nem tervezzük, hogy az egész salátát egyszerre fogyasztjuk el, csak annyi rukkolát dobjunk bele, amennyit meg fogunk enni, és a maradék rukkolát tegyük félre, hogy később is beledobhassuk).

(Kitchn)

Nyitókép: Shutterstock