kivilagitott turai kastely

Az első vidéki Michelin-csillagra pályázik a Turai Kastély

Már foglalhatóak az asztalok a november 17-én a BOTANIQ Turai Kastélyban nyitó Clarisse nevű fine dining étterembe, amelyet a két Michelin-csillaggal kidekorált Mészáros Ádám séf vezet.A nemrég Európa legszebb kastélyszállójának megválasztott BOTANIQ Turai Kastély nem elégszik meg azzal, hogy prémium eseményeket, esküvőket szerveznek, vagy épp hollywoodi filmeket forgatnak itt, a magyar gasztronómiai élet krémjébe is be akarnak kerülni. A tulajdonosok határozott terve, hogy a Clarisse nevű új éttermükkel első vidékiként szerezzenek Michelin-csillagot, így egy profit szerződtettek: a korábban évekig az Onyxot vezető, és ott két csillagot is elnyert Mészáros Ádám séf vállalta a konyha vezetését. Célkitűzésük még a fenntartható konyháknak járó "zöld Michelin-csillag" bezsebelése is, ugyanis kiemelten környezettudatosan működtetik majd a helyet.

Fotó: BOTANIQ Turai Kastély Facebook


„Nagyon izgalmas szakmai kihívás volt a Clarisse élmény minden apró részletét megkomponálni, hogy a kastély története, a park csodálatos növényvilága, a turai tradíciók és a „farm to table" azaz a „földtől az asztalig" alapelv is áthassák azt a gasztronómiai utazást, amit kínálunk a vendégeinknek. Ilyen komplex munka ritkán adatik meg egy séf életében. Bízunk benne, hogy az egyedi koncepciónak köszönhetően Tura és a Clarisse a nemzetközi gasztronómiai térképre is felkerülhet majd"

mondta Mészáros Ádám, a BOTANIQ Turai Kastély éttermének séfje.

A tervek szerint a menüt a kastélyt körülvevő erdő ihlette, az egyes fogások az erdő egy-egy szintjén vezetik körbe a vendégeket, egy mesébe illő utazásra invitálva így őket, mely minden érzékszervüket megmozgatja. A menüsorban a patak, az avar, a gyep, a cserje, a lombkorona és az ég szintje jelenik meg a tányérokon, többek között pisztráng, gomba, fürj, szarvasgerinc és körte is formájában. A zöld koncepció részeként a "farm to table" elvét követve mindent a környékbeli falvakból szereznek be, és később a kastély kertjében termelik majd meg a hozzávalók egy részét.

A hely minden centiméterét átitatja a történelem, ezért sem meglepő, hogy az étterem a kastélyt építtető Schossberger Zsigmond unokájáról, a festőművész Schossberger Klára „Clarisse"-ról kapta a nevét. A mesébe illő helyszín szinte kötelezi a tulajdonosokat arra, hogy az étterem belseje is hasonlóan igényes legyen: a falaira 40 eredeti festmény és grafika került, melyek közül egyet maga Schossberger Klára festett. Az étkészletet Néma Júlia keramikusművész alkotta meg, a személyzet ruháját Zoób Kati tervezte, és extra figyelmességre utal, hogy az egyes fogásokhoz Pál István „Szalonna" Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész komponált a turai népdalokból merítő egyedi zenei aláfestést.