Középkorú nő

4 tényező, ami előrejelzi a középkorú nők egészségi állapotának későbbi romlását

Egy kísérletből kiderült, azok a nők, akiknek fizikai egészsége és funkciója magasabb volt, kisebb valószínűséggel tapasztaltak hanyatlást később.

A JAMA Network Openen hétfőn online közzétett eredményeket egy 1091 női résztvevőn alapuló kísérlet alapkán kapták a a tanulmány szerzői. A kutatók jelenleg azon dolgoznak, hogy meghatározzák, hogyan alkalmazhatják eredményeiket a klinikai gyakorlatban. Ez magában foglalhatja egy kockázati pontszám kidolgozását, amelyet az orvosok és pácienseik felhasználhatnak az egészségi állapot jövőbeni romlásának valószínűségének meghatározására.

A kutatók összehasonlították az 55 éves nők összpontszámát a 65 éves korukkal elért pontszámukkal, és azt találták, hogy az általuk vizsgált nők 20 százaléka tapasztalt klinikailag jelentős fizikai egészségi állapotromlást.

Azoknál a nőknél, akiknek fizikai egészsége és funkciója magasabb volt, kevésbé volt valószínű a hanyatlás.

A hanyatlással összefüggő tényezők közé tartozott:

  • a magasabb BMI (magasságon és testsúlyon alapuló mérés)
  • alacsonyabb iskolai végzettség
  • aktív dohányzás
  • klinikailag jelentős depressziós tünetek és egyéb egészségügyi problémák, beleértve a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, a szívbetegségeket, az ízületi gyulladást és a csontritkulást.
„Klinikusként és epidemiológusként gyakran gondolok arra, hogy a középkorúságban rejlik a lehetőség, amikor az emberek létfontosságúak, elkötelezettek és rugalmasak. Ha sikerül azonosítani a kockázati tényezőket és meghatározni, hogy kik veszélyeztetettek, akkor találhatunk olyan beavatkozásokat, amelyek megakadályozhatják az egészségromlást, és segíthetnek az embereknek jobb egészségi pályára állni”

– olvasható Daniel H. Solomon, a kutatás egyik vezetőjének sajtóközleményben.

Nyitókép: Shutterstock