vidám idősebb egy pár biciklin ül

Kiderült: ez a 8 szokás évtizedekkel meghosszabbítja az életkort

Egy új tanulmány szerint, nyolc olyan egészséges életmódbeli szokás van, amely évtizedekkel meghosszabbíthatja az életet.


Ezek a szokások a következők:

  • soha ne dohányozz
  • fizikailag legyél aktív
  • mellőzd a mértéktelen alkoholfogyasztást
  • gyakorold a jó alváshigiéniát
  • táplálkozz egészségesen
  • a stressz alacsonyan tartása
  • alakíts ki pozitív társas kapcsolatokat
  • kerüld az opioidoktól való függőséget

A szerzők szerint azok az emberek, akik középkorukra felveszik ezeket a szokásokat, lényegesen tovább élhetnek, mint azok, akik nem teszik − írja a Healthline. Azok a férfiak, akik 40 éves korukig mind a nyolc életmódtényezőt követik, akár 24 évvel tovább élhetnek, mint azok, akik nem sajátítják el ezen egészséges szokások egyikét sem. A nőknél ezzel szemben 22,6 évvel nőhet az élettartam.

A tényezőket egymástól függetlenül alkalmazva is csökkenthető a korai halálozás kockázata. Ha azonban együttesen figyelünk ezekre, a hosszú életre gyakorolt hatás megsokszorozódik.

Annak tanulmányozásához, hogy az életmódbeli szokások hogyan függenek össze az élettartammal, Xuan-Mai T. Nguyen és társszerzője, Yanping Li több mint 719 147 olyan amerikai katonai veterán adatait gyűjtötte össze orvosi feljegyzésekből és kérdőívekből, akik 2011 és 2019 között részt vettek a Veterans Affairs Million Veteran Programban.

id\u0151s p\u00e1r mosolyog

Fotó: Shutterstock

A vizsgálatba 40 és 99 év közötti felnőtteket vontak be. Az utánkövetés során 33 375 halálesetet jegyeztek fel. Az adatok elemzésekor a kutatók azt találták, hogy a legnagyobb hatást a mozgáshiány, az opioidok használata és a dohányzás gyakorolta, ezek a tényezők a vizsgálat során 30-45%-kal nagyobb halálozási kockázattal jártak együtt. A rossz alváshigiénia, az egészségtelen táplálkozás, a mértéktelen alkoholfogyasztás és a stressz körülbelül 20%-os kockázatnövekedést okozott. A pozitív társas kapcsolatok hiánya 5%-os kockázatnövekedéssel járt.

Azoknál, akik mind a nyolc szokást elfogadták, 13%-kal csökkent a halálozási arány. Ez a hatás az életkor előrehaladtával ugyan kisebb lett, de statisztikailag még mindig szignifikáns volt. A kutatók sajtóközleményükben kijelentették, hogy ezek az eredmények megmutatják, hogy a különböző életmódbeli tényezők hogyan járulhatnak hozzá a korai halálhoz és rokkantsághoz vezető betegségekhez.

Dr. Tariq Hafiz kardiológus szerint az előnyök valószínűleg az oxidatív stressz és a gyulladás megelőzésével érhetőek el. Kifejtette, hogy a szív- és érrendszeri betegségek és a rák a vezető halálozási okok, a szívbetegségek módosítható kockázati tényezői jól ismertek. Ezek a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, a cukorbetegség, a dohányzás, a mentális stressz, a zsigeri elhízás, az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód.

Nyitókép: Shutterstock