Félbevágott papayák lila háttér előtt

A papaya fogyasztásának 6 lehetséges mellékhatása

Nem is gondolnánk, de a papaya egészségügyi problémákat is okozhat. Mutatjuk, mire érdemes figyelni az egzotikus gyümölcs fogyasztásakor.


Bár a papaya számos jótékony hatással rendelkezik, bizonyos mellékhatásai miatt óvatosan kell fogyasztani. Ennek az alacsony kalóriatartalmú egzotikus gyümölcsnek a fogyasztása azért számos egészségügyi előnnyel is jár, többek között antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik, és segíti az emésztést. Emellett jó forrása az antioxidáns tulajdonságú béta-karotinnak, ami segít megvédeni a szem egészségét, valamint magas rosttartalmának köszönhetően hatékonyan használható a kellemetlen székrekedés ellen is.

A papaya túlzott fogyasztása azonban komoly rizikót hordoz magában, a vince.hu cikke alapján mutatjuk, miket.

1. Várandós nőknek csak mértékkel ajánlott

A terhes nőknek érdemes elkerülniük a papaya fogyasztását, ugyanis annak magjai károsan hatnak a magzatra. Az éretlen papayában magas az úgynevezett latex-szindrómát okozó enzum koncentrációja, ez pedig méhösszehúzódásokat okozhat. A papayában lévő papain komponens károsítja a sejtmembránt, ez a magzat fejlődését akadályozza.

2. Emésztési problémákhoz vezet

A papaya nagy mennyiségű rostot tartalmaz, így a székrekedésben szenvedőknek nagyszerű lehet, ám túlzott fogyasztása gyomorrontáshoz vezet. Ezenkívül a gyümölcs héja irritálhatja a gyomrot.

3. Kölcsöhatásba lép a vérhígító gyógyszerekkel

Több amerikai kutatás szerint a papaya sok esetben kölcsönhatásba lép a vérhígító gyógyszerekkel, ami sérülés esetén nehezen elállítható vérzéshez vezet.

4. Jelentősen csökkenti a vércukorszintet

Az erjesztett papaya csökkenti a vércukorszintet, ami veszélyes lehet a cukorbetegek számára. Ha cukorbetegségben szenvedünk és még gyógyszert is szedünk rá, akkor jobb orvoshoz fordulni tanácsért, ehetünk-e papayát.

5. Allergiát okoz

A gyümölcsben található papain enzim sok esetben allergiás reakciókat vált ki, ezek között szerepelhet duzzanat, szédülés, fejfájás, kiütés és viszketés.

6. Légzési problémákat okozhat

A papaya túlzott fogyasztása légúti problémákhoz, például asztmához és légzési nehézségekhez vezet. Az egészségügyi problémák megelőzése érdekében a legjobb elkerülni a nagy mennyiségű fogyasztását.

Nyitókép: Shutterstock / Spalnic