Színes gabonapehely szemek egymáson

Ezeket az adalékanyagokat és összetevőket kerülik el az élelmiszertudósok

Az élelmiszerekhez a tárolhatóság érdekében olyan összetevőket adnak, amelyek stabilak, olcsók, de korántsem biztos, hogy egészségesek.


Tiffany Swan élelmiszertudós és séf szerint az élelmiszerek címkéin álló összetevők megértése segíthet a vásárlóknak a tájékozottabb döntés meghozásában.

„Fogyasztóként úgy gondolom, jó, ha odafigyelünk azokra az összetevőkre, amelyek nem gyakoriak az otthoni éléskamrában”

– mondta.

Az alábbiakban azokat az összetevőket gyűjtöttük össze a HuffPost cikke alapján, amelyeket az élelmiszertudósok a igyekeznek nagy ívben elkerülni.

Mesterséges színezékek

A mesterséges színezékek fokozzák az élelmiszerek színét, mely vonzóbbá teheti azokat. Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) számos élelmiszerben, például italokban, pékárukban, édességekben, gabonapelyhekben, desszertekben és salátaöntetekben is engedélyezi a mesterséges színezékeket és színfokozókat, és előírása szerint minden mesterséges színezéket névvel vagy rövidítéssel kell feltüntetni a címkén.

Jessica Gavin élelmiszertudós mindig kerüli az olyan mesterséges színezékeket, mint az FD&C Yellow No. 5 és Yellow No. 6., mivel elmondása szerint azok élénksárga vagy narancssárga árnyalatot adnak a chipseknek, gabonapelyheknek, üdítőitaloknak, szószoknak, pattogatott kukoricának és cukorkáknak.

Bár az FDA biztonságosnak tartja a jóváhagyott mesterséges színezékek élelmiszerekben való használatát, de figyelmeztet a ritka, de lehetségesen fellépő allergiás típusú reakciókra. Például az FD&C Yellow No. 5 egyes embereknél viszketést és csalánkiütést okozhat.

Tenéysztett zellerkivonat

Jennifer Pallian élelmiszertudós azt mondja, hogy bár a tenyésztett zellerkivonat ártalmatlannak tűnhet, de valójában csak „lopakodva átnevezett nitrátok”.

„A tenyésztett zellerkivonatot a zeller fermentálásával, majd az így keletkező, nitrátokban gazdag anyag koncentrálásával hozzák létre”

A nitrátok és nitritek szintetikus formáit általában tartósítószerként használják húskészítményekben, például hot dogokban, kolbászokban és szalonnában.

A nitrátok és nitritek természetes módon előfordulnak olyan zöldségekben, mint a leveles zöldek, a cékla és a sárgarépa. Az emésztőrendszer számára fontos nitrátok többféleképpen is lebonthatók: a nitrogén-oxid jót tesz az egészségünknek, míg a nitrózaminok károsak lehetnek.

Pallian szerint a problémát az jelenti, amikor ezek a nitrátok, akár természetes módon, mint a termesztett zellerkivonatban, akár szintetikusan, mint a nátrium-nitrát, kölcsönhatásba lépnek a szervezetben lévő aminokkal, ami nitrózaminok kialakulásához vezethet, egy olyan vegyületcsoporthoz, amelyről megállapították, hogy potenciálisan rákkeltő lehet.

Izoglükóz

A kukoricából származó, erősen feldolgozott édesítőszert gyakran használják a szacharóz, a cukor természetes formában előforduló formájának helyettesítőjeként. A legtöbb üdítőitalmárka szacharóz helyett izoglükózt használ az olcsóság jegyében. Emellett gyakran megtalálni rágcsálnivalókban, gyümölcslevekben és gabonafélékben.

A túl sok izoglükóz vagy szacharóz fogyasztása idővel a májzsír növekedéséhez és a 2-es típusú cukorbetegség kockázatához, míg a túl sok cukor különböző egészségügyi problémákhoz, például magas vércukorszinthez, súlygyarapodáshoz, elhízáshoz és cukorbetegséghez vezethet.

Cukoralkoholok

Az FDA szerint a cukormentesként vagy kalóriamentesként jelölt élelmiszerek általában cukoralkoholt, egy olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely a cukoréhoz és az alkoholéhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Ilyen például a szorbit.

Nem természetes összetevő lévén, a szervezet nehezen tudja megemészteni a cukoralkoholt, ami gyomor-bélrendszeri zavarokat okozhat, például hashajtó hatása lehet.

Nyitókép: Unsplash