Figyelemhiányos hiperaktivitási zavar (ADHD) kezdőbetűi puzzle-darabokon, alatta papír fejforma

Ez a 4 munkahelyi szokás az ADHD jele is lehet

Ne hagyjuk figyelmen kívül ezeket a gyakori jeleket.

A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) gyakran felnőttkorban is fennáll kezeletlenül. A becslések szerint a rendellenesség körülbelül 10 millió embert érint az Egyesült Államokban, azonban tízből csak egy ember részesül kezelésben.

Sok ADHD-s felnőtt sikeres karriert fut be, de az állapot munkahelyi kihívásokat okozhat. Az ADHD jellemzői között szerepel az impulzivitás, a hiperaktivitás és a figyelmetlenség, bár a tünetek eltérőek. Míg az ADHD-s személy a tünetei miatt nem élvezheti vagy nem boldogulhat egy bizonyos típusú karrierben, addig egy másik sikeres lehet ugyanabban a pozícióban.

A alábbiakban személyiségjegyeket és munkamagatartásokat mutatunk a HuffPost cikke alapján, amelyek gyakran társulnak az ADHD-val:

1. Mindennek tökéletesnek kell lennie

Az ADHD-s emberek és a perfekcionista hajlammal rendelkezők között lehet átfedés, mondja Dede O'Shea, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben élő pszichológus, aki egyben a Tufts Egyetem klinikai tanszékének tagja.

„Az ADHD valóban érinti az agynak azt a részét, amely azt irányítja, hogyan irányítjuk a figyelmünket. Az ADHD-s embereknél ez a kontrollterület nem működik megfelelően. Így aztán nem igazán tudnak arra összpontosítani, amit el kell végezniük. Egyfolytában ide-oda ugrálnak a különböző ötletek között. Így néha a perfekcionizmus egyfajta megoldás lehet arra, hogy megpróbáljanak megbirkózni ezzel, és azt gondolják: 'Oké, ha mindent rendesen megcsinálok, akkor belevághatok'. Itt kerülnek bajba, mert soha nem jutnak el arra a pontra, ahol úgy érzik, hogy minden elég tökéletes ahhoz, hogy valóban elkezdhessék”

2. Halogatás

Dr. Deepti Anbarasan, a NYU Grossman School of Medicine pszichiátria klinikai docense szerint a halogatás annak tulajdonítható, hogy az ADHS-s személyeknek nehézségeik vannak a végrehajtó funkciókkal és a feladatok időben történő strukturálásával. Ez a munkában a határidők betartásának képtelenségében mutatkozik meg, ami gyakran a szorongás következménye lehet.

„Az ADHD-s emberek körében a munka archetípusai ugyanolyan változatosak, mint bármely más csoportban. Egyeseknél előfordulhat a halogatás-győztes stílus, ahol a nyomasztó szorongás bénuláshoz vezet”

– magyarázza Megan Anna Neff klinikai pszichológus.

3. Összeomlás a stressz következtében

Agyunk prefrontális kérge irányítja a figyelmet és az érzelmi reakciókat, ami az ADHD-s embereknél fejletlen lehet. Ha nem tudják kontrollálni a nagyobb stresszhelyzetben megjelenő, összes különböző gondolatot és érzelmet, az diszregulációhoz, egyfajta mentális összeomláshoz vezethet, és nem tudják kontrollálni az érzéseiket.

Van, aki dühkitöréssel reagál, más nagyon érzelmes vagy ingerlékeny lesz ilyenkor. A munkahelyen ez azt jelentheti, hogy minden váratlan új feladat vagy kudarc túlzott reakciókat válthat ki belőlük.

4. Hibák

Az ADHD-s személyeknél a végrehajtó működés károsodhat, és nehezen tudnak koncentrálni, amikor kell, így hajlamosak lehetnek arra, hogy elkapkodják, amit csinálnak. Nehéz az agyuknak elég sokáig stimulálva maradni ahhoz, hogy valóban elvégezzenek olyan, kifejezetten unalmas feladatot, mint például az e-mailek olvasása vagy a papírmunka átnézése. Az ADHD-s agynak nagy szüksége van a folyamatos stimulációra.

Nyitókép: Shutterstock