Áfonyás sajttorta szelet

Tökéletes nyári finomság: citromos-áfonyás sajttorta szelet

Édesszájúak és gyümölcskedvelők is örömüket fogják lelni ebben a citrommal ízesített sajttortában, melynek puha krémjében egy halom friss áfonya lapul.

Hozzávalók

  • 8 graham keksz lap
  • 4 evőkanál sótlan vaj (1/2 rúd), olvasztva
  • 225 g csökkentett zsírtartalmú krémsajt, szobahőmérsékleten
  • 50 g kristálycukor
  • 60 g tejföl vagy sima, pl. görög típusú joghurt
  • 1 nagy tojás
  • 1 nagy citrom héja
  • 3 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • Csipetnyi só
  • 285 g áfonya

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Kenjünk be egy négyzet alakú sütőformát főzőspray-vel.

2. A graham kekszet dolgozzuk fel egy konyhai robotgépben, amíg finom morzsákat nem kapunk. Locsoljuk meg a vajjal, és pépesítsük, amíg a morzsát bevonja.

3. Ha kész, tegyük át az előkészített tepsibe és nyomjuk a keveréket erősen és egyenletesen a tepsi aljába. Süssük, amíg a szélei enyhén megbarnulnak, kb. 10 percig. Hagyjuk a tepsiben legalább 10 percig hűlni egy rácson (hagyjuk bekapcsolva a sütőt).

4. Közben töröljük ki a robotgép tálját. Tegyük a lágyított krémsajtot, a cukrot, a tejfölt (vagy joghurtot), a tojást, a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és a sót a konyhai robotgép táljába és addig keverjük, amíg sima nem lesz. Tegyük át egy közepes tálba, majd keverjük bele az áfonyát.

5. Öntsük a tölteléket egyenletesen a megsült kéregre. Süssük addig, amíg a közepe éppen csak megdermed, 30-35 percig. Hűtsük szobahőmérsékletűre, majd fedjük le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg kihűl, kb. 4 órán át.

Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva legfeljebb 1 napig tároljuk.