Tökéletes nyári finomság: citromos-áfonyás sajttorta szelet
Hozzávalók
- 8 graham keksz lap
- 4 evőkanál sótlan vaj (1/2 rúd), olvasztva
- 225 g csökkentett zsírtartalmú krémsajt, szobahőmérsékleten
- 50 g kristálycukor
- 60 g tejföl vagy sima, pl. görög típusú joghurt
- 1 nagy tojás
- 1 nagy citrom héja
- 3 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vaníliakivonat
- Csipetnyi só
- 285 g áfonya
Fotó: Shutterstock
Elkészítés
1. Melegítsük elő a sütőt 175°C-ra. Kenjünk be egy négyzet alakú sütőformát főzőspray-vel.
2. A graham kekszet dolgozzuk fel egy konyhai robotgépben, amíg finom morzsákat nem kapunk. Locsoljuk meg a vajjal, és pépesítsük, amíg a morzsát bevonja.
3. Ha kész, tegyük át az előkészített tepsibe és nyomjuk a keveréket erősen és egyenletesen a tepsi aljába. Süssük, amíg a szélei enyhén megbarnulnak, kb. 10 percig. Hagyjuk a tepsiben legalább 10 percig hűlni egy rácson (hagyjuk bekapcsolva a sütőt).
4. Közben töröljük ki a robotgép tálját. Tegyük a lágyított krémsajtot, a cukrot, a tejfölt (vagy joghurtot), a tojást, a citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és a sót a konyhai robotgép táljába és addig keverjük, amíg sima nem lesz. Tegyük át egy közepes tálba, majd keverjük bele az áfonyát.
5. Öntsük a tölteléket egyenletesen a megsült kéregre. Süssük addig, amíg a közepe éppen csak megdermed, 30-35 percig. Hűtsük szobahőmérsékletűre, majd fedjük le, és tegyük hűtőszekrénybe, amíg kihűl, kb. 4 órán át.
Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva legfeljebb 1 napig tároljuk.
Nyitókép: Shutterstock
- Ezzel az egyszerű trükkel tökéletes szirupot készíthetsz a kifacsart citromból ›
- Igazi tavaszi recept: mennyei citromos-málnás muffin ›
- Mennyei banánpudingos sajttorta recept, amivel nem tudsz majd betelni ›
- Próbáltad már a citromos-málnás sajttorta muffint? Nagy hiba, ha még nem! ›
- A tavasz slágere: így készíts kókuszos-epres sajttortát! - IN ›