Takaróba burkolózó nő az ágyban

Ilyen sűrűn kellene mosnod az ágyneműdet a téli időszakban

A hideg időjárás a bőrünkre és a vírusok terjedésére is hatással van, ami a mosási rutint is befolyásolja.

A hidegebb idő beköszöntével sokunk bőrápolási és fürdési szokásai megváltoznak, és mivel viszonylag sok időt töltünk az ágyunkban, így az évszakos életmódváltás a mosási rend változásával együtt jár. Az ágy és a lepedő mindannak a mikrokörnyezete, amivel a nap folyamán érintkezünk, baktériumokat, élesztőgombákat, szennyeződéseket, elhalt hámsejteket, valamint atkákat és allergéneket foglalhatnak magukban.

Ezek nagy része szabad szemmel nem látható, így nem biztos, hogy észrevesszük, ha szennyezett az ágyunk. Éppen ezért érdemes gyakran kimosni őket. De mennyire gyakran?

Amellett, hogy piszkos, nem megfelelően tisztítás esetén az ágyneműn évő piszok az ekcémával és allergiával kapcsolatos problémákat is súlyosbíthatja, miközben vonzza az atkákat. Az elhalt hámsejtek táplálékot jelentenek a poratka számára, amelyek forrásai lehetnek a gyakori allergiás tüneteknek és az ekcéma súlyosbodásának az érzékeny bőrűeknél.

A legtöbb ember számára az ágyneműk heti egyszeri mosása is elegendő, aktív gyulladásos bőrbetegség esetén azonban – ami sok vedléssel jár – vagy ha allergiásak vagyunk, heti 2-3 alkalom az optimális.

Ha nem mossuk rendszeresen az ágyneműt, alletgiát válthat ki, de a bőrfertőzések kockázatát is növelheti. Fontos emellett, hogy lefekvés előtt zuhanyozzunk, így maximalizálva annak az esélyétm hogy a lehető legtisztább ágyneműben aludjunk.

Ez eltávolítja a szennyeződéseket, a polleneket, a baktériumokat, az elhalt hámsejteket, és az ágyneműt hosszabb ideig tisztán tartja. Ráadásul ez a bőrnek is jó, mivel az egész napos szennyeződéseket, olajokat és izzadságot lemossa. Aki nem lefekvés előtt fürdik, annak érdemes a heti egy alkalomnál gyakrabban kimosnia az ágyneműt.

Bár nincsenek végleges kutatások az emberek zuhanyzási gyakoriságáról az évszakok szerint, az általános feltételezés szerint a hidegebb hónapokban valamivel kevesebbet fürdünk, mivel kevesebb az izzadás és a szabadban töltött aktív órák száma.

A téli alacsonyabb páratartalom-index és a szárazabb időjárás miatt az ekcéma és a pikkelysömör is fellángolhatnak, ami miatt sokan ritkábban zuhanyoznak a szokásosnál. A túlzott zuhanyzás, különösen a forró víz télen tovább ronthatja a fellángolásokat.

Akik télen kevesebbet zuhanyoznak, akkor azoknak érdemes gyakrabban, legalább heti két-három alkalommal mosniuk a lepedőt ebben az időszakban.

Egy másik fontos szempont a téli influenzaszezon, melynek következtében több baktérium és légúti folyadék érintkezik az ágyneművel. Ilyen esetben is ajánlott gyakrabban mosni, mint heti egy alkalom.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock