Női kliens arckezelés közben

Így kezeljük a különböző típusú, akne után maradt hegeket

Nem mindenki számára könnyű feladat megszabadulni a pattanásoktól, ráadásul, ha el is múlnak, sokak kínlódnak az azok után maradt hegekkel. Szerencsére, ezek minimalizálására több módszert is bevethetünk.


A pattanások gyulladást okoznak a bőrben, ami megváltoztathatja a bőrünkben lévő kollagént. A kollagén megváltozásával a bőr általános szerkezeti megjelenése is módosul – így jelennek meg a hegek.

Minél súlyosabb a pattanás, annál valószínűbb, hogy a gyógyulása után is maradnak hegek. Ha valamikor krónikus pattanásokkal küzdöttünk, a bőrünkben lévő kollagén és elasztin nagy része elpusztult. Ez a gyulladásból eredő késleltetett gyógyulás lapos, pattanásos heget okoz.

Az enyhébb pattanások is hagyhatnak hegeket maguk után, ha előzetesen piszkáltuk azt vagy megpróbáltuk kinyomni, így károsítva a szöveteket, mivel ezek szintén fokozzák a gyulladást.

Az aknés hegek különböző típusai


Az aknés hegeknek három típusa létezik, melyek különböznek a kezelési nehézségüket illetően. Fontos, hogy azonosítsuk, melyikkel van dolgunk a megfelelő kezelési mód érdekében.

1. Atrófiás hegek: Mélyedéseket okoznak a bőrben a tönkrement kollagénnek köszönhetően. Lehetnek „jégcsákány hegeink”, melyek keskeny, mély gödrök vagy szélesebb, „gördülő hegek”, amelyek hullámzó mélyedésekként jelennek meg a bőrben


2. Hipertrófiás hegek: Akkor keletkeznek, ha túl sok kollagén termelődik. Ez bárkivel előfordulhat, de különösen akkor, ha valaki hajlamos a gyulladásos reakciókra vagy autoimmun betegségben szenved. Ezek a keloidként is ismert hegek kiemelkednek, és néha túlnyúlnak az eredeti seb határain.

3. Pigmentált hegek: Inkább hasonlítanak a foltokra, mint a tényleges, texturális hegekre. Ez a gyulladás utáni hiperpigmentáció egy sötét folt, amely a bőrben maradt a gyulladás helyén keletkezett felesleges melanin következtében. Ezek a foltok atrófiás vagy hipertrófiás hegek mellett is megjelenhetnek.

Kezelés

A mélyebb hegek, például a jégcsákányos és gördülő hegek kezelése nehezebb lehet, mint a sekély hegek, például a boxcar hegek (körkörös és mély bemélyedések) vagy a gyulladás utáni hiperpigmentáció kezelése.

A mélyebb hegek megjelenésük javításához agresszívebb kezelési módszerekre, például lézerterápiára vagy kortikoszteroid injekciókra lehet szükség. Emellett a mélyebb atrófiás hegek gyakran igényelnek olyan kezeléseket, amelyek fokozzák a kollagéntermelést és ösztönzik a szövetek regenerálódását, mint például a PRP, a mikronedling vagy a kémiai hámlasztás.

Az első lépés, hogy konzultáljunk bőrgyógyásszal, hogy meghatározza, mi a legjobb a bőrünknek.

Bár nem biztos, hogy létezik egy olyan, vény nélkül kapható csodaszer, mellyel a pattanások és azok maradványai teljesen eltűnnek, van néhány nagyszerű lehetőség a pigmentfoltok elhalványítására és a keményebb atrófiás és hipertrófiás hegek elhalványítására.

A heg típusától függően néhány vény nélkül kapható termék és összetevő, például a retinoidok és az alfa-hidroxi savak (AHA-k) javíthatják a bőr textúráját és simaságát, potenciálisan javítva így az olyan sekély aknés hegeket, mint a gördülő hegek vagy az enyhe boxcar hegekó. A gyulladás utáni hiperpigmentáció szintén kezelhető AHA-kat, C-vitamint és niacinamidot tartalmazó, vény nélkül kapható termékekkel.

Elengedhetetlen fontosságú továbbá a fényvédelem a bőr további károsodásának megelőzésében, mivel az aknés hegek idővel sötétebbé válnak és jobban beágyazódnak, különösen a napozás és a beltéri kék fény hatására.

(Allure)

Nyitókép: Shutterstock