Alkohollal koccintó, vidám barátok

Ezek az alkoholok különböző érzelmeket váltanak ki

A különböző alkoholfajták különböző érzelmekhez kapcsolódnak – derül ki egy, az alkohollal kapcsolatos felmérésből.

Egyes alkoholfajták agresszívvá és magabiztossá teszik az embereket, mások pedig nyugodttá.

Egy új kutatás szeerint a likőr agresszívebbé teszi az embereket, míg a bor éppen ellenkezőleg, nyugodtságot okoz és hozzá hasonlóan a sör is összefüggésbe hozható a nyugodt érzéssel.

A tanulmányt vezető Mark Bellis professzor elmondta, hogy a rum, a gin, a vodka és más szeszes italok története évszázadok óta erőszakkal teli. Kutatásuk azt sugallja, hogy a szeszes italok fogyasztása még ma is nagyobb valószínűséggel vezet agresszió érzéséhez, mint más italoké.

A 21 különböző országból származó, közel 30 000 ember bevonásával készült vizsgálat jellege miatt nem lehet kijelenteni, hogy a különböző alkoholfajták valóban az említett, különböző érzelmeket okozzák, inkább egyfajta betekintést nyújt az emberek hiedelmeibe a különböző alkoholok hatásairól.

Természetesen a hiedelmeink jelentős hatással vannak arra, hogy mit tapasztalunk, ezért az eredmény tanulságos.

„Az emberek rutinszerűen használnak alkoholt a hangulatuk megváltoztatása érdekében, de ez a tanulmány azt sugallja, hogy a különböző italválasztások eltérő érzelmi következményeket eredményezhetnek. A különböző italok és azok érzelmi következményei közötti összefüggések megértése fontos betekintést nyújthat az alkohollal kapcsolatos ártalmak megelőzésébe”

– fogalmazottKath Ashton, a tanulmány első szerzője.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock