Fiatal nő virágzó fa  előtt tüsszent - tavaszi allergia

Ezekkel az olcsó élelmiszerekkel könnyen enyhíthető az allergia

A drága allergia elleni gyógyszerek helyett kínálunk egy olcsóbb és természetes módszert.

A magyarok évente 50 milliárd forintot költenek az allergiagyógyszerekre, és az allergiával kapcsolatos orvosi ellátás is nagyjából ennyibe kerül. Hazánkban a legtöbben, a teljes lakosság 20 százaléka a parlagfűre allergiás, ráadásul évente 3-4 százalékkal nő a számuk. Szerencsére a gyógyszerek mellett a megfelelő táplálkozással is jelentősen enyhíthetőek a tünetek, az alábbiakban erre mutatunk példákat.

1. Sok C-vitamin

Az olyan antioxidánsok, mint a C-vitamin, segítik a szervezetet a gyulladások elleni küzdelemben és enyhítik az allergiás tüneteket. Egy gyerekek körében végzett 2013-as koreai kutatás szerint a sok C-vitamint fogyasztó fiatalok kevés allergiás tünetet tapasztaltak. Egy frissebb, 2020-as indiai tanulmány szintén azt állapította meg, hogy ritkultak az allergiás tünetek azoknál, akik naponta C-vitamin-kiegészítőket szedtek – írja a vince.hu.

A C-vitamin legjobb forrásai a következők:
  • citrusgyümölcsök, például a narancs
  • piros és zöld paprika
  • brokkoli
  • kelbimbó
  • paradicsom

2. Spirulina

A spirulina egy vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag mikroalga, melyet élelmiszerboltokban, gyógyszertárban és online is beszerezhetünk. Egy 2020-as indiai tanulmány szerint azoknál az allergiásoknál, akik 12 hétig spirulina-kiegészítőt szedtek, csillapodtak a tünetek. A spirulina emellett segít a gyulladások csökkentésében is.

3. Elegendő D-vitamin

A megfelelő D-vitaminszint nemcsak az allergiás tüneteket csökkenti, de az immunterápiás kezelések sikeresebb működését is elősegítheti (az immunterápia során megtanítják a szervezetet más választ adni az allergénekre). Egy 2019-es tanulmány szerint az immunterápiás kezelések jobban működtek azoknál a betegeknél, akik tartották magukat a D-vitamin szakemberek által meghatározott beviteléhez (egy felnőttnek napi 600 nemzetközi egység D-vitaminra van szüksége).

4. Rendszeres mézfogyasztás

Általánosan elfogadott nézet, hogy a méz segít enyhíteni a szezonális allergiákat azáltal, hogy kis mértékben polleneket is tartalmaz, így a testnek csak kis mennyiségben kell „megküzdenie" velük. A méz emellett enyhíti a köhögést és a felső légúti fertőzések tüneteit.

5. Ne dohányozzunk

A dohányfüst súlyosbíthatja a szezonális allergia tüneteit, sőt, még a passzív dohányzás is irritálja a nyálkahártyát, ami szintén fokozza az allergiás reakciókat. Egy 2015-ös amerikai tanulmány kimutatta, hogy a dohányosok nagyobb arányban tapasztalnak allergiás tüneteket, mint a nemdohányzók.

Nyitókép: Shutterstock / Budimir Jevtic