Kötött takaró alól kilátszó női homlok és haj

Hogyan tartsuk melegen magunkat éjszaka a fűtés felkapcsolása nélkül?

A hőmérséklet fagypont alatti, a gázárak viszont az egekbe szöktek. Hogyan tartsuk mégis melegen magunkat éjszakánként?

1. Forró fürdő lefekvés előtt

Egy forró fürdő, vagy zuhany lefekvés előtt segít megemelni a testhőmérsékletet, és lehetővé teszi, hogy teljesen felmelegedjünk, mielőtt ágyba bújunk. Egy meleg fürdő után a testhőmérséklet körülbelül egy órán át magasan marad, így érdemes ebben az idő intervallumban lefeküdni. Az extra melegség érdekében szerezzünk be egy termál pizsamát, amely segít szigetelni és megtartani a hőt a testünkben.

2. Rétegezés

Nemcsak az utcán, a hálóban, alvás közben is érdemes rétegesen öltözködni vagy egy melegebb, kifejezetten a téli hónapokra vásárolt pizsamát hordani. Érdemes emellett egy puha, bolyhos zoknit is beszerezni éjszakára, különösen, mivel a lábunk érzi a legjobban a hideget, valamint egy termopulóvert, amelyet szintén az ágy mellett tarthatunk, ha esetleg éjszaka felvennénk.

3. Mozgás lefekvés előtt

Bár a testmozgás a hidegebb hónapokban nehéz lehet, egy nagyon gyors és egyszerű módja annak, hogy növeljük a testhőmérsékletet, ami segíthet melegen tartani az éjszakát. Az esti sport segít abban, hogy közvetlenül lefekvés előtt felmelegedjünk, ráadásul a megfelelő mennyiségű kardió- vagy intervallumedzés még ki is fáraszt, így a gyorsan elalvás is garantált.

4. Szigetelés

Ha spórolni próbálunk a fűtési költségeken, vagy esetleg csak a nap bizonyos óráiban fűtünk, akkor fontos a jó szigetelés. Tartsuk zárva a nem használt helyiségek ajtaját, az ablakokon vagy ajtókon keresztül beáramló huzatot pedig nehéz, súlyozott függönyökkel, vagy akár az ajtók alá vagy az ablakpárkányokra helyezett ruhadarabokkal gátoljuk.

5. Kiadós ételek fogyasztása

A pörköltek, levesek és magas szénhidráttartalmú ételek segítenek jóllakottnak és komfortosnak érezni magunkat, ami viszont lehetővé teszi, hogy jobban aludjunk és melegebbnek érezzük magunkat. Persze, csak módjával együk ezeket és vigyázzunk, hogy ne késő este, vagy közvetlenül lefekvés előtt, mivel ez néha káros hatással lehet az alvásminőségünkre.

(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock