egy nő elaludt a kanapén, szemüvege félrecsúszott

A rendszertelen alvás növelheti a demencia kockázatát egy friss kutatás szerint

Az elegendő alvás mellett a következetes alvásprogram betartása is elengedhetetlen az általános egészségi állapothoz, derült ki egy friss kutatásból.


Egy új, a Neurology című szaklapban megjelent tanulmány szerint azoknál az embereknél, akik rendszertelenül alszanak, nagyobb lehet a demencia kockázata, mint azoknál, akik rendszeres alvási szokásokkal rendelkeznek.

A kutatók mintegy 7 éven keresztül 88 ezer, átlagosan 62 éves embert figyeltek meg. A résztvevők egy héten keresztül egy készüléket viseltek a csuklójukon, ami elemezte az alvási ciklusukat és az alvásuk rendszerességét. Ezen adatok alapján a csapat kidolgozott egy pontszámot az alvás rendszertelenségére.

Majd a kutatók megvizsgálták a résztvevők egészségügyi adatait, hogy lássák, kiknél alakult ki demencia. Azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik a legszabálytalanabbul aludtak, 53%-kal nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia, mint a mérsékelten szabálytalan alvásúaknál.

A szabálytalan alvás és a demencia kockázata közötti összefüggés meggyőző volt, különösen annak fényében, hogy ilyen nagy mintán figyelték meg. Az eredmények az alvás időtartamától és zavarától is függetlenek voltak, ami arra utal, hogy az alvás rendszeressége önmagában is fontos

− mondta Matthew Pase, a tanulmány egyik társszerzője. Majd hozzátette, hogy a jövőbeni vizsgálatokban megvizsgálhatják, hogy a rendszeres alvás javítja-e a memóriát.

​Hogyan kerülheted el a rendszertelen alvást?

egy n\u0151 alszik az \u00e1gyon kezeit a tark\u00f3ja al\u00e1 t\u00e9ve

Fotó: Getty Images

Az emberi szervezetnek természetes alvás-ébrenlét ciklusai vagy cirkadián ritmusai vannak, amelyek az alvásszakértők szerint egybeesnek a napszakokkal. A szakértők szerint a rendszertelen alvásmintázat befolyásolja ezt a rendszert, és a kognitív hanyatlás kockázati tényezője lehet.

Az alvásnak, mint emberi jelenségnek, szinkronban kell lennie a nappali-éjszakai ritmusokkal. A szemünkben lévő speciális sejtektől kezdve több hálózat működik együtt a hormonális aktivitás, az immunműködés és más kritikus szervrendszeri funkciók összehangolásában, mindez az emberi pihenés-aktivitás ciklusát célozva

− mondta Dr. Sudha Tallavajhula alvásneurológus.

Az alvás egyik újonnan felfedezett funkciója az agy glimfatikus rendszerét érinti, amely részt vesz a salakanyagok eltávolításában az agyból. E folyamatok kaszkádja olyan anyagok sérülékeny felhalmozódását eredményezi, amelyek veszélyeztethetik a kognitív funkciókat.

​Hogyan tudsz jobban aludni?

Az alvás rendszeressége szempontjából fontos, hogy minél közelebb térjünk nyugovóra és minél közelebb ébredjünk a rutinszerű menetrendhez.

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja a következő tippeket ajánlja a jobb alváshoz:

  • Minden este ugyanabban az időben feküdj le, és minden reggel ugyanabban az időben kelj fel.
  • Tartsd a hálószobádat sötéten, kényelmesen és nyugodtan.
  • Kerüld az elektronikai eszközök, például a telefon, a tablet vagy a laptop tartását a hálószobában.
  • Kerüld a nagy étkezéseket, a koffeint és az alkoholt röviddel alvás előtt.
  • Mozogj rendszeresen.

Forrás: Healthline

Nyitókép: Getty Images