egy nő az oldalán fekve alszik fehér takaróval, párnával

​Hason, háton vagy az oldaladon? − ezt árulja el rólad az alvópózod

Nem minden alvási pozíció egyformán jó neked. Szakemberek osztották meg, melyik alvópóz a legkedvezőbb az egészséged szempontjából.


Mindenki másképp alszik; számos különböző pózban lehet feküdni. Vannak, akik szeretnek az oldalukon szundítani egy vízágyon, mások inkább a hátukon alszanak egy kemény matracon. Életünk körülbelül egyharmadát alvással töltjük, az épp elég ahhoz, hogy számítson. De vajon mi a legjobb alvási pozíció?

Egészség

Az alvás nagyon fontos a tested és az elméd számára; így töltöd fel magad. Éppen ezért az alvásmegvonás negatív következményekkel járhat; hatással lehet a memóriádra, a koncentrációdra, a reakcióidődre, a határozottságodra, az érzelmeidre és a fizikai jólétedre. De az is számít, milyen pózban történik mindez.

​Pihenés

Próbálj meg minden este legalább hat órát aludni. Kutatások kimutatták, hogy hat óránál kevesebbet aludni ugyanolyan rosszat tesz, mint kihagyni egy egész éjszakát. Nem baj, ha ez egyszer-egyszer előfordul, de már két hét túl kevés alvás után is észre fogod venni a különbséget az elmédben és a testedben.

​Alvópóz

h\u00e1ton fekszik egy n\u0151

Fotó: Shutterstock

Az emberek általában három nagy kategóriába sorolhatóak: a hason, a háton és az oldalt alvókra. Az alvópóz jót tehet a testnek és a léleknek, de betegségeket is okozhat. Nézzük, melyik a legideálisabb számodra!

​1. Hanyatt fekve

A hátadon szoktál feküdni? Akkor szerencséd van, mert ez a legegészségesebb alvási pozíció. Jót tesz a gerincednek, mivel szépen kiegyenesedik közben. Kevésbé terheli a hátadban és a nyakadban lévő izmokat. Ráadásul ez a pozíció a legjobb a bőrödnek is, az arcodon nem alakulnak ki olyan gyorsan ráncok és foltok, mint azokon, akik az oldalukon vagy hason alszanak. Megelőzi a mellkasi ráncokat, valamint a mellek megereszkedését is. Az egyetlen hátránya, hogy horkolást okoz.

​2. Oldalt fekve

Az oldaladon alszol? Biztos nem vagy egyedül ezzel, mert ez a leggyakoribb alvási pozíció. Azonban így fájdalmak alakulhatnak ki a karjaidban és a lábaidban, mert állandóan az egyik oldaladon fekszel. A jobb oldalon alvás emellett az emésztésedre is rossz hatással lehet, és a gyomorégést okozhat. Pozitívum: az oldaladon alvás javítja a vérkeringést és csökkenti a horkolást.

​3. A hasadon

Rossz hírünk van azoknak, akik hason alszanak: ez a pozíció a legegészségtelenebb. Nyaki panaszok alakulhatnak ki tőle − mivel a fejed teljesen elfordul −, illetve hátproblémák. A gerinced kénytelen kényelmetlen helyzetet felvenni, ami szintén azt eredményezi, hogy többet forgolódsz, emiatt az alvásod is zavartabb. Viszont csökkenti a horkolást, ennyi előnye ennek is van.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Tips & Tricks