Kanapé tetején fekvő macska

Napi 8 órát alszol, mégis fáradtan kelsz? Ezek lehetnek az okai

Sok minden állhat a háttérben.


Az éjszakánként 8 óra alvást gyakran tartják ideálisnak, amire a legtöbb felnőttnek szüksége van ahhoz, hogy másnap teljesen felfrissültnek érezzük magunkat, de a 8 órás szabály egy mítosz, mondja Edward Gorst, londoni alvástréner.

„Egyes felnőttek teljesen jól érzik magukat 8 óránál jóval kevesebb alvással, míg másoknak inkább 9 óra alvásra van szükségük. A tartós fáradtság azonban az alvás mennyiségén túl számos más tényezőre is visszavezethető.”

Íme, néhány lehetséges ok, amiért még mindig fáradtnak érezhetjük magunkat napközben, annak ellenére, hogy eleget alszunk:

1. Stressz

A nagyfokú stressz és szorongás befolyásolhatja az éjszakai mély alvás képességét. A krónikus stressz fokozott éberségi állapotban tartja a szervezetet, ami hatással van mind a kezdeti elalvási, mind az elalvási képességre.

2. Mentális egészség

Az olyan mentális egészségügyi problémák, mint a depresszió és a szorongás nemcsak az alvási képességet, hanem az általános energiaszintet is befolyásolják. Még elegendő alvás mellett is tartósan fáradtnak érezhetjük magunkat, ha az említett mentális problémák állnak fenn. Depresszióban nagyon gyakori, hogy egyesek túl sokat, azaz 8 óránál lényegesen többet alszanak, és mégis túlzottan fáradtnak érzik magukat.

3. Alvási időbeosztás

A rendszertelen alvási szokások, például a lefekvés és az ébredés idejének napról napra történő jelentős változása megzavarhatja a szervezet belső óráját, ami rossz alvásminőséget és tartós fáradtságot okozhat. Ez nagyon gyakori a váltott műszakban dolgozóknál.

4. Alapbetegség fennállása

Különböző egészségügyi állapotok, például pajzsmirigyzavarok, krónikus fáradtság szindróma, vérszegénység és hormonális változások is okozhatnak tartós fáradtságot. Ezek az állapotok befolyásolják az energiaszintet és az általános közérzetet, amitől annak ellenére is fáradtnak erezhetjük magunkat, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű az alvásunk.

5. Tápanyag-vagy vízhiány

A rossz táplálkozás és a kiszáradás fáradtságérzetet okozhat. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a folyadékpótlás alapvető fontosságú az energiaszint fenntartásához. A tápanyaghiány, különösen a vas, a D-és B-vitaminok hiánya szintén hozzájárulhat a fáradtsághoz.

6. Nem eszünk eleget

A diéta is okozhat fáradtságot, mivel ilyenkor bizonyos egész élelmiszercsoportokat, például a szénhidrátokat teljesen kizárjuk az étrendünkből, amelyek valójában elengedhetetlenek az energiaszintünk fenntartásához.

7. Mozgáshiány

A mozgásszegény életmód csökkent energiaszintet és fáradtságérzetet okozhat. A rendszeres testmozgás javítja az alvás minőségét, növeli az energiaszintet napközben, és javítja az általános egészségi állapotot.

(Glamour UK)

Nyitókép: Unsplash